Moderaterna är största partiet, enligt en ny mätning. Foto: TT

Alliansen större än de rödgröna

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna går framåt och är det största partiet i Sifos senaste opinionsmätning. Och med 4,8 procentenheters försprång är också allianspartierna större än de rödgröna.

Enligt en mätning, som publiceras i Göteborgsposten och Svenska Dagbladet, är nu Moderaterna Sveriges största parti med 27,4 procent. Det är fyra procentenheter mer än partiets valresultat från 2014 – och den högsta siffran sedan Anna Kinberg Batra blev partiledare.

– Moderaterna börjar vinna unga väljare väldigt tydligt. Förstagångsväljarna har länge varit rödgröna. Nu är är det en tydlig slagsida åt alliansen, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar, till SvD.

Stora bland unga – men KD illa ute

Bland unga, mellan 18 och 23 år, har allianspartierna stöd av hela 53 procent – medan Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna tillsammans har stöd av 29 procent i åldersgruppen.

Bland alla tillfrågade får de fyra allianspartierna får tillsammans 42,7 procent – att jämföra med 37,9 procent för S, V och MP tillsammans (samtliga siffror inom felmarginalen).

Men det ser inte bra ut för alla borgerliga partier. Om mätningen vore ett valresultat skulle Kristdemokraterna inte ta sig in i riksdagen, utan har bara stöd av 3,2 procent av de som tillfrågats.

”Ingen jättestark ställning för Alliansen”

Toivo Sjörén menar dock att övertaget inte bör övertolkas, och tas som självklar seger för Alliansen i nästa val 2018.

– Det är egentligen ingen jättestark ställning som Alliansen har. Missnöjet med en sittande regering brukar vara ännu större mitt i en mandatperiod, säger Toivo Sjörén till SvD.

Siffror för juni, maj inom parentes

  • S: 26,4 % (26,5)
  • V: 7,1 % (7,9)
  • MP: 4,4 % (4,1)
  • M: 27,4 % (25,7)
  • C: 6,3 % (6,3)
  • L: 5,8 % (6,2)
  • KD: 3,2 % (4,0)
  • SD: 15,8 % (16,1)
  • Fi: 2,7 % (2,1)
  • Övriga: 0,8 % (1,1)

Väljarbarometern bygger på 1.937 intervjuer gjorda 7 till 16 juni. Frågan var: ”Vilket parti skulle du rösta på om det vore val i dag?”

Källa: Svenska Dagbladet och Göteborgsposten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer