Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flickorna fick bland annat klättra upp nakna i gympasalens ringar. Hör vittnesmålen från de tidigare eleverna – och hur de försökte larma vuxenvärlden om idrottsläraren. Foto: Emil Larsson

Tidigare elever larmade om ”nakengympa” – skolans ansvariga blundade

Uppdaterad
Publicerad

Idrottsläraren har jobbat på skolor i över 25 år. SVT kan nu avslöja hur flickor i årskurs efter årskurs har larmat om mannen – och hur skolornas ansvariga har blundat för en misstänkt serieförbrytare.

”Alltid när det var idrott så hade man en klump i magen” – Saga, 28 år.

Mannen i 50-årsåldern står åtalad för att ha smygfotograferat över 100 flickor på en prestigeskola i Mellansverige. Brotten ska ha pågått sedan 2019 – och det är också så långt tillbaka som polisens utredning går.

Men SVT Nyheter har kunnat avslöja att mannen redan för tio år sedan omplacerades och senare köptes ut av Haninge kommun på grund av olämpligt beteende mot barnen. Ingen polisanmälan gjordes.

Trots det fick idrottsläraren jobb på prestigeskolan, där han bland annat fick i uppgift att vara duschvakt.

Tidigare elever vittnar

Nu växer härvan. SVT har talat med fler än 20 tidigare elever till mannen som vittnar om hur de förgäves försökte få ansvariga vuxna att ta deras larm på allvar.

”Till slut blev det som att det var fel på oss, att det var ett normalt beteende från hans sida” – Sara, 25 år.

De första vittnesmålen är från början av 00-talet. SVT Nyheter har tagit del av en tidigare hemlig utredning som bekräftar att larmen funnits länge – och att idrottsläraren redan 2005 förbjöds från att gå in i flickornas omklädningsrum.

Rektorn: ”Uppenbarligen har det brustit”

Den dåvarande rektorn menar att hon inte fick ta del av vittnesmålen som nu kommer fram.

– Jag tycker jag har försökt att skydda eleverna i skolan, men uppenbarligen har det brustit, säger hon.

Hon jobbade på skolan fram till 2013, det var först när hon slutade och en ny rektor tog över som idrottsläraren tvingades sluta.

”Jag tycker att det är ett svek mot alla barnen” – Moa, 27 år.

Vet du mer? Tipsa SVT:s granskande reportrar här.

ÅTALET MOT MANNEN

Idrottsläraren är åtalad för grovt barnpornografibrott, sexuellt ofredande och kränkande fotografering mot totalt över 100 flickor i lågstadieåldern på en prestigeskola i Mellansverige mellan 2019 och 2022.

Det finns inga misstankar om att bilder och filmer ska ha spridits vidare.

Enligt åtalet erkänner mannen handlingarna, men nekar till brott. Hans advokat Andreas Simon uppger att uppgifterna från mannens tidigare skolor är okända för försvaret och att mannen inte delgetts någon misstanke om ytterligare brott.

Rättegången är avslutad och dom ska meddelas 10 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.