Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör skolminister Lotta Edholm (L) kommentera SVT:s avslöjande om hur en lärare trots larm fick anställning på en ny skola. Foto: Rebecka Haglund/SVT

Skolminister Lotta Edholm (L) efter SVT:s granskning: ”Fullkomligt oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Trots larm från barn och kollegor i över tio år kunde idrottsläraren få jobb på en prestigeskola i Mellansverige. Nu misstänks han ha smygfotat över 100 av skolans elever. Skolminister Lotta Edholm (L) reagerar starkt på SVT:s granskning.

– Det är helt fruktansvärt och fullkomligt oacceptabelt, säger hon.

Redan 2014 blev idrottsläraren omplacerad från en skola i Haninge kommun efter larm från elever. På den nya skolan dröjde det inte länge innan en kollega bevittnade hur mannen höll en kamera under en flickas klänning – och han blev utköpt av Haninge kommun för över en halv miljon kronor.

Se hela SVT:s granskning här.

Trots det fick han jobb på en prestigeskola i Mellansverige – som inte kände till de tidigare händelserna. Mannen hann jobba i fyra år på skolan innan hans hemlighet avslöjades och han står nu åtalad för brott mot över 100 flickor.

Nya lagförslag

Lotta Edholm säger att regeringen vill utöka antalet brott som arbetsgivare ska begära ut registerutdrag för.

– Vi arbetar också med ett lagförslag om att man ska kunna begära ut registerutdrag under tiden en anställning pågår, alltså inte bara vid själva anställning, säger hon.

– Jag måste nu fundera på om det finns ytterligare åtgärder vi faktiskt kan vidta. För så här kan vi inte ha det, säger Lotta Edholm.

Hör skolministern i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.