De fyra alliansledarna på Harpsund. Foto: TT

Alliansens löfte – ska införa ordningsbetyg

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiet har fått med sig övriga regeringspartier på att införa ordningsbetyg i skolan.

Betygen ska ges på högstadiet och gymnasiet och vara frivilliga för skolorna att införa.

Löftet om ordningsbetyg ingår i alliansens valmanifest som slutförhandlades på Harpsund i dag. Det är en framgång för Folkpartiet som har drivit frågan om ordningsbetyg sedan 2006 men först nu lyckats få med sig övriga allianspartier.

– Jag tror det finns en ökande insikt att ska vi lyfta resultaten i den svenska skolan så måste vi också ta i de stora ordningsproblem som råder i många klassrum, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Val 2014

Skolorna ska själva välja om de vill införa de skriftliga omdömena och de kommer inte att finnas med i slutbetyget.

– Vi måste göra mer för att skapa lugn och ro i våra klassrum. Då behövs det både fler lärare, fler speciallärare och mindre klasser. Men också mer befogenheter till lärarna, till exempel att kunna ge ordningsomdömen i betygen, säger Björklund till SVT.

Kritik från facket

I veckan riktade de två lärarfacken skarp kritik mot förslaget från Folkpartiet. De menade att det skulle öka arbetsbördan för lärarna. Men Jan Björklund säger att andra arbetsuppgifter kommer att tas bort.

– Om man skriver ordningsomdömen, om skolan bestämmer sig för det, då blir det en arbetsuppgift till. Men samtidigt lyfter vi av andra arbetsuppgifter som lärarna i dag har, till exempel ska vi övergå till en central nationell rättning av nationella prov.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet