Foto: TT / SVT

Allt färre behöriga lärare i länet

Uppdaterad
Publicerad

Andelen lärare med lärarlegitimation på skolorna i länet har minskat. Värst är det i Gislaved och Eksjö. På några av skolorna minskade andelen med cirka 20 procent på bara ett år.

Prästängskolan i Eksjö är en av de skolor, där andelen behöriga lärare minskat med cirka 20 procent mellan läsåret 2015/2016 och 2016/2017.

– Ibland kan jag känna att den här diskussionen blir lite knepig för vi har väldigt duktiga lärare på skolan. Vi skulle inte klara skolan i Sverige utan duktiga människor som formellt sett inte är behöriga. Sen klart utbildning är viktigt, men de vi har anställt är inte dåliga, säger Stellan Johnsson som är rektor på Prästängskolan i Eksjö.

Val 2018 – #dinröst

Lär sig språk och ledarskap

Enligt de siffror som Skolverket har tagit fram har andelen behöriga lärare minskat i alla kommuner i länet mellan läsåret 2015/2016 och 2016/2017, förutom i Gnosjö och Tranås där det skett en liten ökning. Och Eksjö är alltså den kommun där minskningen är som störst.

– Man lär ju sig en hel del på lärarutbildningen, hur man ska vara som ledare, språket, kursplaner och läroplaner. Men nu är ju läget lite som det är och då får vi vara glada för att vi får bra folk till skolan, även obehöriga då, säger Gunilla Sigurdh som är lärare på Prästängskolan.

Samarbetar mellan lärarna

För att göra det bästa av situationen försöker man på Prästängsskolan arbeta på ett sätt, där lärarna kan ge stöd och dra nytta av varadras kunskaper.

– Vi har behöriga lärare i alla ämnen och det är viktigt. Så att samarbetet kan bli så bra som möjligt överallt. Jag tror att vi höjer lägstanivån på undervisningen och vi har lite roligare när vi jobbar, säger rektorn Stellan Johnsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet