Allt färre klarar uppkörningen

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre klarar att ta körkort. Nu är det färre än hälften som får godkänt vid uppkörningen.

I fjol var det 47,8 procent som klarade uppkörningen för B-körkort, enligt statistik från Trafikverket. Det är en minskning med nära sju procentenheter sedan 2013. Sedan 2006 har andelen godkända körprov minskat med nästan tio procentenheter.

De godkända förstagångsproven har också sjunkit de senaste åren. Snittet för antalet uppkörningar som resulterade i godkänt var 2,1 under 2016.

Fler omprov

– Det stora flertalet gör två prov. Det går bra efter ett eller två omprov och så är man igenom. Men sedan har vi sett en trend att den här gruppen som gör fler än två omprov har ökat, säger Ylva Lundin, kommunikationschef på Trafikverket förarprov.

Trafikverket ser tecken på att allt fler chansar och kommer till uppkörningen dåligt förberedda.

– Det vi kan konstatera är att fler och fler inte förbereder sig tillräckligt. Mycket handlar om övertro från körkortstagaren, man har helt enkelt inte koll på kravnivån för att anses vara trafiksäker och risk- och miljömedveten, säger Kristina Hagberg, chef för förarprov på Trafikverket.

Det finns också en brist på utbildningsmaterial på andra språk än svenska.

Flest godkänt i norr

Statistiken visar att flera orter i norra Sverige ligger över rikssnittet när det gäller godkända körprov. Det är en tendens som gällt länge. Umeå är bäst i landet av orterna i statistiken där 61 procent av körproven godkändes medan Örnsköldsvik och Luleå ligger tvåa och trea på listan med 60 respektive 59 procent.

När det gäller orter där minst antal förare får godkänt på körprovet utmärker sig ännu en gång kommuner i Stockholms län. Bottenplatsen intog Sollentuna där 39 procent fick godkänt på körprovet i fjol medan Jakobsberg och Farsta var snäppet bättre med 40 respektive 42 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.