Allt färre väljer yrkesutbildningar

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar skolorna igen – men många platser kommer att vara tomma på gymnasiets yrkesprogram. Allt färre vill läsa yrkesinriktade utbildningar.

I Flen är rektor Mikael Larsson bekymrad över att så få vill läsa yrkesinriktade utbildningar. Kanske kan man inte starta handelsprogrammet, och det industritekniska läggs ner redan nu i höst.

–Alla som har gått det har fått jobb om de velat. Men vi har ingen som söker det, säger Mikael Larsson. Och ändå har vi gjort mer reklam för den utbildningen än någon annan.

Förra året fick vi en ny gymnasieskola – med färre sökande till yrkesprogrammen. Och nu, andra året, fortsätter trenden. Andelen elever minskar i Stockholms län, Göteborgsområdet, Skåne och Västerbotten. Och i Flen har bara fem ungdomar valt elprogrammet.

–Jag tycker det är tråkigt, säger Anders Edholm som är lärare på elprogrammet. För om man tittar på arbetsmarknaden så är det just sådana som vi utbildar som behövs.

Industrin tycks inte locka ungdomar på samma sätt längre och kanske har många en förlegad bild av att det är smutsigt, bullrigt och okvalificerat. Men Mikael Larsson, rektor på Prins Wilhelmgymnasiet tror också att eleverna väljer bort yrkesprogrammen eftersom de inte per automatik ger högskolebehörighet.

–Många är osäkra på vad de ska göra senare, och vill ha högskolebehörighet. Eller kanske är det framför allt föräldrarna som tänker så.

Andelen som valt yrkesprogram:

Stockholms län:

2011 25 procent

2012 24 procent

Göteborgsregionen:

2011 32 procent

2012 29 procent

Skåne:

2011 37 procent

2012 35 procent

Västerbottens län:

2011 41 procent

2012 38 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.