Hör Margareta Söderström, volontär på Mind, berätta om det ökade trycket på stödlinjen för äldre. Foto: SVT

”Allt fler äldre känner att de inte har något kvar att leva för”

Publicerad

Den isolering som äldre tvingats till för att undvika coronasmittan får svåra konsekvenser för mångas mentala hälsa. Allt fler äldre ringer till den ideella organisationen Minds telefonlinje och säger att livet tappat sin mening.

– Vi märker en tydlig förändring i vad samtalen handlar om. De äldre som ringer hit pratar allt oftare om att de inte orkar längre, att det inte finns något kvar att leva för nu när de inte kan träffa anhöriga och vänner längre, berättar Margareta Söderström som är volontär på Minds stödlinje för äldre.

Äldrelinjen erbjuder anonyma stödsamtal till äldre och startades av organisationen Mind 2012.

– Jag har tagit emot telefonsamtal från äldre i flera års tid och det jag märker nu efter att coronaepidemien brutit ut är att många äldre mår så dåligt att de till och med överväger att avsluta sina liv, säger Margareta Söderström.

Markant ökning av samtalen

Mind ser en tydlig ökning av behovet av stöd och hjälp hos äldre nu under coronaepidemien. Under mars till maj 2019 besvarade Mind totalt 1 200 samtal. Samma period i år svarade man på 6 600 stycken.

– Vi har satt in extra personal och gått ut med mer information om att vi finns. Det är tydligt att behovet är mycket stort i den här gruppen, säger Karin Schulz, generalsekreterare på Mind.

Enligt Margareta Söderström, som både svarar i telefon och coachar andra volontärer på äldrelinjen, är det inte i första hand coronaviruset de äldre är oroliga för, utan samtalen handlar om ensamheten och meningslösheten nu när äldre inte kan träffa barn och barnbarn.

– Man känner att ”nu vill jag inte det här längre”, att man inte har någonting kvar att leva för, säger Margareta Söderström.

Hit kan du vända dig angående självmord och psykisk ohälsa

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar 06.00-24.00.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-181818. Alla kvällar 19-22

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.