• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal i Årsta med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att om man upplever obehag av röken, att man stannar inomhus och stänger dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör äldreforskaren Laura Fratiglioni berätta om vad collateral damage är Foto: SVT

”Collateral damage” i spåren av covid-19

Publicerad

Det isolerade liv som många äldre tvingas leva under coronapandemin är en risk, inte bara för deras mentala hälsa, utan även för kroppens tillstånd. Äldreforskaren Laura Fratiglioni varnar för det hon kallar collateral damage, dvs de långsiktiga följderna av restriktionerna för äldre.

Covid-19 är inte bara ett hot mot sköra äldre genom att de blir mer och allvarligare sjuka av själva viruset. Restriktionerna innebär isolering och ensamhet vilket inte bara kan orsaka psykisk ohälsa utan även fysiska sjukdomar som högt blodtryck och diabetes.

– Kropp och själ hör ihop, säger Laura Fratiglioni, professor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska institutet. Den som mår psykiskt dåligt riskerar att på sikt även utveckla fysiska sjukdomar. Det är detta jag kallar collateral damage, en term som i krig står för oskyldiga som drabbas. Här handlar det om vad viruset orsakar som inte är direkt relaterat till själva coronasjukdomen.

Äldre drabbas dubbelt

När de äldre nu förlorat möjligheten att träffa anhöriga går de inte bara miste om deras sällskap. De förlorar även den vård och hjälp som anhöriga ofta bidrar med. Detta kan innebära att äldre som är sköra men fortfarande bor hemma glömmer att ta sina mediciner, att de inte rör lika mycket på sig och inte äter och dricker tillräckligt.

– Därför drabbas de gamla dubbelt av coronaepidemin, säger Laura Fratiglioni. Själva viruset slår hårdast mot dem och dessutom kan isoleringen de tvingas till orsaka mental ohälsa som demens och även fysiska sjukdomar.

Äldre som bor hemma glöms bort

Laura Fratiglioni anser samhället glömt bort den grupp äldre som fortfarande bor kvar hemma. De får kanske hjälp via hemvården, men anhöriga står ofta för en ännu större del av vård och omsorg än den offentliga vården gör.

– Nu ordnar många äldreboenden möjligheter för anhöriga att träffa sina gamla med hjälp av plexiglasskärmar och annat. På boendena finns också personal och vissa aktiviteter, men de äldre som bor kvar hemma får inget av detta. De glöms bort och drabbas därför ännu hårdare av restriktionerna, menar Laura Fratiglioni.

Hit kan du vända dig angående självmord och psykisk ohälsa

Visa

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar 06.00-24.00.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-181818. Alla kvällar 19-22

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet