Trots att Per-Erik Pinét har lång erfarenhet och har lastbilskort – så finns inga jobb. Foto: SVT

Allt fler är arbetslösa länge

Publicerad

Arbetslösheten minskar igen även bland unga, visar Arbetsförmedlingens senaste siffror. Men det är korttidsarbetslösheten som står för hela minskningen. De som varit arbetslösa länge blir bara fler.

Gruppen långtidsarbetslösa bara växer. De som varit arbetslösa i mer än ett år har ökat från knappt 70 000 i januari 2007 till 145 000 i januari 2014, visar statistik från Arbetsförmedlingen.

Per-Erik Pinét  är 57 år och har jobbat som sopåkare i närmare 20 år. Sedan ett och ett halvt år tillbaka är han arbetslös.

Han ingår  nu i Arbetsförmedlingens absolut största så kallade ”åtgärd” för långtidsarbetslösa – nämligen Jobb och utvecklingsgarantin.

Den infördes av regeringen 2007 – och sen dess har antalet deltagare bara ökat och ökat – nu är dom fler än 100 000. Det är lika många som bor i Borås, eller Sundsvall.

Behandlad som en sämre människa

Trots att Per-Erik Pinét har lång erfarenhet och har lastbilskort – så finns inga jobb.

– Man är som en sämre människa, en andra sortens. Det är så man blir behandlad idag. Är du arbetslös så är du ju bara sämre.
Hade jag haft ett jobb hade jag haft 25 000 i månaden, nu har jag 8000. Jag kan ju inte konkurrera med någonting, säger Per-Erik Pinét.

Nöjd minister

Men arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M)  är nöjd över att korttidsarbetslösheten nu äntligen vänder nedåt igen. Per-Erik och andra långtidsarbetslösa hänvisas till arbetsförmedlingens olika insatser.

– Det viktigaste vi kan göra är att Arbetsförmedlingen jobbar aktivt med att vara ute. De måste möta arbetsgivare som är beredda att öppna dörrren även för honom, säger Elisabeth Svantesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer