En stor del av världens vinylskivor pressas i Tjeckien. Här från en fabrik i staden Lodenice. Foto: TT

Allt fler köper vinylskivor

Uppdaterad
Publicerad

Trenden med att köpa vinylskivor fortsätter. Både unga och gamla konsumenter köper den större lp-skivan istället för cd. Många som växte upp med cd-skivan upptäcker charmen med knastret och det inte så sterila ljudet på vinylskivan.

I Bengans skivbutik på Drottninggatan i Stockholm står Anna Walther och bläddrar i backarna med vinylskivor.

– Jag växte upp med att lyssna på lp-skivor. Min pappa hade alltid kvar skivspelaren så det har blivit naturligt för mig att fortsätta lyssna på vinyl säger Anna Walther till SVT Nyheter.

Så du köper bara vinylskivor?

– Nej, jag brukar köpa både cd och vinyl, säger Anna Walther och skrattar. Cd-skivan brukar jag ha i bilen. Jag har också önskat mig en skivspelare i julklapp eftersom jag ska flytta till en lägenhet i början av nästa år.

Vid en annan skivback står Anders Johansson och bläddrar bland vinylen. Han växte upp med lp-skivan.

– Det är så mycket mer med att hålla i en vinylskiva. Man kan vända på den och läsa texter osv. Den där lilla plastbiten blir aldrig på riktigt säger Anders Johansson medans han pekar på ett bord med cd-skivor.

Alla släpper vinyl

Sedan glansdagarna på slutet av 1970-talet och början av 1980-talet störtdök försäljningen av vinylskivan till förmån för cd. Men sen 2006 så har försäljningen globalt ökat från drygt 3,1 miljoner sålda exemplar jämfört med 31,5 miljoner sålda exemplar 2015. Preliminära siffror för 2016 visar att ökningen fortsätter.

I skivbutiken Sound Pollution i Gamla Stan i Stockholm står ägaren Carl von Schewen och han bekräftar att vinylen säljer allt bättre.

– I början så trodde jag att det skulle bli en mindre grej där bara vissa artister släppte skivor på lp-formatet men nu släpper i princip varje artist skivor på vinyl. Det är allt mellan Jill Johnson till Imperial State Electric säger Carl von Schewen till SVT Nyheter.

Finns det några speciella kunder som hellre väljer vinyl?

– Nej faktiskt inte. Vi säljer olika musikstilar och till både unga och gamla. Jag kan tycka ibland att hårdrockarna i högre utsträckning väljer cd men det är mest en känsla säger Carl Von Schewen till SVT Nyheter.

Mest äldre album på topplistorna

Trots att vinylskivan säljer mer och mer så är det fortfarande bara en väldigt liten del av skivförsäljningen.

I Sverige såldes det förra året 384.000 vinylskivor jämfört med 3.342.000 cd-skivor.

De artister som säljer mest är oftast äldre artister och skivor. Den skiva som sålts mest på vinyl i år är David Bowies sista skiva ”Blackstar”.

På andra plats ligger Amy Winehouse platta ”Back to Black”. Andra populära artister är Beatles, Led Zeppelin, Adele; Eagles, Clash och Stone Roses. I Sverige säljer artister som Håkan Hellström bra på vinyl.

I butiken Sound Pollution träffar vi bröderna Jonah och Nathan Johansson som båda köper vinylskivor.

– Bättre ljud, större format och roligare att samla på säger Jonah Johansson.

– Cd´n är inte speciell. Då kan man ju lika gärna lyssna på på Spotify. Vinyl är eget och äkta på ett annat sätt, säger Nathan Johansson till SVT Nyheter.

Strömmad musik dominerar lyssnandet

Men vare sig cd eller vinylen är några vinnare hos den stora allmänheten. Det är de strömmade musiktjänsterna som de flesta tar till sig. Den står för 85 procent av den svenska marknaden.

Linda Portnoff är talesperson på intresseorganisationen Musiksverige.

– På den svenska marknaden omsätter cd och vinylförsljningen cirka 200 miljoner kronor. Nedladdning, alltså att köpa en låt eller ett album digitalt omsätter 35 miljoner kronor. Strömmad musik omsätter 1,6 miljarder kronor säger Linda Portnoff till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.