Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson är inte helt missnöjd med utfallet. Foto: TT

Dramatisk ökning av långtidssjukskrivna

Uppdaterad
Publicerad

Efter en kraftig nedgång under några år ökar antalet långtidssjukskrivna snabbare än på mycket länge. Det visar nya siffror från Försäkringskassan.

Antalet som varit långtidssjukskrivna i över ett år blir allt fler. Nya månadssiffror från Försäkringskassan som SVT tagit del av visar att sjukskrivna mellan ett och två år i juni i år var fler än de var innan regeringen skärpte sjukreglerna 2008.

Regeringen införde den så kallade rehabiliteringskedjan 1 juli 2008 för att få ner antalet långtidssjuka. Bland annat infördes en tydlig maxgräns för hur länge man får vara sjukskriven – gränsen sattes till max 2,5 år.

Dramatisk ökning

Den statistik från Försäkringskassan som SVT tagit del av visar att de långa sjukfallen ökat det senaste kvartalet. Tydligast blir jämförelsen för gruppen som varit sjukskrivna i mer än ett år och upp till två. Men även de som är långtidssjukskrivna över ett halvår ökar också. Dessutom ökar antalet som varit sjukskrivna i mer än två år och som snart blir utförsäkrade.

SVT jämför utvecklingen för gruppen som varit långtidssjuka i mer än ett år och upp till två år. Detta eftersom maxgränsen slår till efter 2,5 år och de sjukskrivna då utförsäkras och faller ur statistiken.

1998 regerade Socialdemokraterna och den här gruppen var då 28.424 individer. När resten av sjukskrivningarna sedan ökade dramatiskt ökade antalet individer i gruppen till hela 74.930 år 2003 – för att sedan vända nedåt igen.

Nya sjukregler 2008

När så alliansregeringen införde de nya sjukreglerna i juli 2008 sjönk antalet ytterligare bland de som varit långtidssjuka mellan ett och två år. Men två år efter de nya sjukreglerna infördes började antalet växa igen.

Och nu visar alltså nya siffror från Försäkringskassan som SVT tagit del av för april, maj och juni i år att antalet som nu är sjuka från ett upp till två år är fler än de var innan sjukreglerna ändrades 2008. I juni 2008 var de 29.066 – i juni 2014 var de hela 31.898. Vilket samtidigt gör att de nu också är fler än de var 1998.  

– Vi har fått in många fler i sjukskrivning senaste åren och samtidigt har många som nått maxgränsen fått komma tillbaka både en och två gånger, förklarar Laura Hartman, analyschef på Försäkringskassan.

Försvarar arbetslinjen

Även om de långtidssjuka blir fler är Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson inte helt missnöjd med utfallet.

– Förut fick många förtidspension vilket inte är möjligt i dag därför är det inte konstigt att de i långtidssjukskrivning blir fler. Vi försvarar arbetslinjen och att människor i dag är närmare arbetsmarknaden. Socialdemokraternas förslag att ta bort den bortre gränsen i sjukförsäkringen riskerar förstärka utanförskap och riskerar ökade kostnader, säger Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson.

– Regeringen står inte för en arbetslinje utan en utförsäkringslinje, kontrar Tomas Eneroth, Socialdemokratisk talesperson i socialförsäkringsfrågor, och fortsätter:

– Regeringen har utförsäkrat 87.000 sjuka samtidigt står de utan svar på varför allt fler blir långtidssjuka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer