Allt fler oroliga ringer till 1177: ”Många har funderingar kring vaccin”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler som är oroliga angående covid-19 ringer till 1177. Det gäller bland annat folk som har symptom, folk som väntar på att få bli vaccinerade och folk som är oroliga för biverkningar.

Antalet samtal som kommer in till 1177 om covid-19 ökar. Det säger Sofie Zetterström som är affärsområdeschef på 1177.

– Vi ser en ökning de senaste 3-4 veckorna jämfört med hur det var tidigare. Det är mellan 2000-4000 fler per dag som ringer.

Sofie Zetterström säger att samtalen brukar öka när smittan i samhället ökar. Greta Schibbye, som är rådgivningssjuksköterska på Medhelp, säger att det även finns en ökad oro bland dem som ringer.

– Många har funderingar kring vaccin, när de ska få vaccineras mot covid-19. Kring biverkningar får vi också in mycket samtal, säger Greta Schibbye.

Ökad oro kring Astra Zenecas vaccin

Greta Schibbye säger även att det finns en oro bland dem som ringer när det gäller just Astra Zenecas vaccin.

– Det finns de som har varit fundersamma, speciellt sedan många länder i EU valde att pausa Astra Zenecas vaccin. Många är pålästa och tänker efter kanske en gång extra men de allra flesta är extremt tacksamma för det vaccin de har fått, oavsett vilket fabrikat det varit.

I klippet ovan berättar Greta Schibbye mer om de ökade antalen samtal till 1177.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.