Allt fler orosanmälningar om unga i riskzonen

Uppdaterad
Publicerad

Antalet orosanmälningar som polisen gör till socialtjänsten angående barn som far illa ökar kraftigt.

Mellan 2018 och 2019 var ökningen närmare 30 procent.

– Vi måste in på ett tidigt stadium, säger Kajsa Johansson, kommunpolis i Solna, till SVT Nyheter.

Poliserna Jimmy Andersson och Kajsa Johansson jobbar som ungdomspoliser i Solna/Sundbyberg. De träffar barn och unga på fritidsgårdar, i skolor, gallerior och i centrumområden där ungdomar samlas.

– Vi kan se om de till exempel befinner sig i en riskmiljö på kvällen, och om de umgås med äldre eller kriminella vi känner till sen tidigare. Men det kan även handla om att vi upptäcker ungdomar i farozonen under utredningar om missbruk eller våld i hemmet, säger Jimmy Andersson.

Jimmy Andersson arbetar som ungdomspolis i Solna/Sundbyberg och träffar barn och unga på till exempel fritidsgårdar, i gallerior och i centrumområden. Foto: SVT

”Effektivt verktyg”

Enligt polisen är det här ett av de bättre sätten att bromsa utvecklingen av unga som blir kriminella.

– Vi ser det som ett effektivt verktyg att använda för barn och ungdomar som hamnar i riskfyllda miljöer. Vi måste gå in på ett tidigt stadium för att kunna förändra. Vi märker också att samverkan mellan oss, skola, föräldrar och socialtjänst blir allt viktigare och samarbetet har blivit mycket bättre, säger Kajsa Johansson.

Kajsa Johansson, kommunpolis i Solna, säger att samverkan mellan polis, skola, föräldrar och socialtjänst blir allt viktigare för att hjälpa barn och ungdomar som hamnar i riskfyllda miljöer. Foto: SVT

SVT Nyheter har bett polisen sammanställa antalet orosanmälningar från polis till socialtjänsten. Anmälningarna har ökat de senaste åren. 2018 gjorde polisen 29 363 anmälningar om barn i riskzonen för att bland annat hamna i kriminalitet. 2019 gjorde polisen 37 622 anmälningar till socialtjänsten, en ökning med 28 procent.

Socialtjänsten får även in anmälningar från bland andra skolan och hälso- och sjukvården. Under 2018 gjordes 331 000 anmälningar till socialtjänsten, varav ungefär fyra av tio (38 procent) ledde till beslut om utredning.

Fler barn far illa

Helene Bengtson är förvaltningschef i Sundbybergs stad för Social- och arbetsmarknadsförvaltningen.

– Jag ser två orsaker till ökningen. Dels har anmälningsbenägenheten ökat på grund av bättre samarbete mellan myndigheter. Men samtidigt är det tyvärr fler barn som far illa, säger hon.

Helene Bengtson, chef för Social- och arbetsmarknadsförvaltningen i Sundbybergs stad, ser två förklaringar till det stigande antalet orosanmälningar om unga. Dels en ökad anmälningsbenägenhet och dels att fler barn faktiskt far illa. Foto: SVT

I Sundbyberg upplever både polisen och socialtjänsten att de flesta föräldrar uppskattar att myndigheterna slår larm. Några enkla förklaringar till att fler unga far illa är svårt att se, menar Helene Bengtsson.

– Det är en komplex problematik. Det kan till exempel handla om att barn blir hemmasittare och inte går till skolan. Sen kan det vara psykisk ohälsa eller våld i nära relationer. Vi ser även problem med det långsiktiga boendet och integration som en del av orsakerna till att barn far illa.

Fakta:

Orosanmälniningar som polisen gjort till Socialtjänsten

2018: 29 363 st

2019: 37 622 st, 28 % ökning på ett år

Källa: Polisen NOA, Nationell kartläggning 2018, Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.