Allt fler personbilar i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt trängre på de svenska vägarna. I fjol tillkom 40.000 personbilar och vid årsskiftet fanns över fyra miljoner personbilar i trafik.

Per tusen invånare fanns 459 person- bilar i trafik i landet som helhet, vilket är en ökning med två bilar i jämförelse med året innan. Totalt var 4.153.700 personbilar ute i trafiken.

Siffrorna från Statistiska central- byrån visar också att det länsvis fanns flest bilar per tusen invånare i Gotlands län med 546 personbilar. Lägst var personbilstätheten i Stock- holms län med 402 personbilar.

Flest i Solna

Uppgifter om fordon i landets alla län och kommuner har tagits fram av som Statistiska centralbyrån på uppdrag av Statens institut för kommunikationsanalys (Sika).

Enligt statistiken är personbilstätheten störst i Solna kommun med 771 personbilar per tusen invånare och glesast med personbilar är det i grannkommunen Sundbyberg, med 310 personbilar per tusen invånare.

Taxiglest i Jönköping

Även antalet leasade personbilar i trafik ökade under 2005 med cirka 5.400 bilar eller drygt två procent till totalt 243.900.

Stockholms län hade vid senaste årsskiftet den högsta taxitätheten med 2,7 taxibilar per tusen invånare, medan Jönköpings län redovisade den lägsta taxitätheten, med 0,85 taxibilar per tusen invånare.

Solna biltätast i Sverige

Flest bilar per tusen invånare finns i Solna kommun och den glesaste bilparken finns i Solnas grannkommun Sundbyberg. Förklaringen till den höga siffran för Solna är att en hög andel av bilarna ägs av företag.

Sveriges biltätaste kommuner, antalet bilar per tusen invånare:

Solna 771

Malung 619

Torsby 610

Laholm 585

Härjedalen 579

Kommuner med lägst biltäthet, antalet bilar per tusen invånare:

Sundbyberg 310

Göteborg 355

Lund 376

Uppsala 396

Umeå 407

Källa: SCB/Sika (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.