Foto: TT

Allt fler ringer stödlinje för flyktingbarn

Publicerad

Samtalen till Rädda Barnens stödlinje för ensamkommande flyktingbarn har ökat kraftigt de senaste dagarna.
-Signalen vi får är att många barn mår mycket dåligt, säger Rädda Barnens Ola Mattson.

Normalt kommer en handfull samtal om dagen till Rädda barnens stödtelefon. På tisdagen kom 45 samtal. De allra flesta som hör av sig har rötter i Afghanistan.

– I går kunde vi inte ta alla samtal. I dag öppnade vi en linje till och det har ringt hela dagen, säger Ola Mattsson, programchef på Rädda Barnen.

Han tror att de senaste dagarnas rapportering om självmord och psykisk ohälsa bland ensamkommande ligger bakom ökningen. Uppmärksamheten väcker oro hos andra barn och unga och numren till stödlinjer sprids.

Ser kompisar försvinna

Men oron bland de ensamkommande barnen är ingen nyhet för Rädda Barnen.

– Man oroar sig för det ökande antalet utvisningsbesked som kommer nu. Man ser kompisar försvinna för att de utvisas eller hastigt flyttas till boende för vuxna när deras ålder skrivs upp.

För en del uppringare räcker det att få prata om sin oro på sitt eget språk.

– Andra samtal handlar om barn som mår mycket dåligt och då har vi möjlighet att kontakta god man, boende eller om det är väldigt allvarligt, socialtjänsten för att få dem att agera, säger Ola Mattsson.

I slutet av januari tog en 16-årig asylsökande sitt liv i Vännäs. I helgen tog en pojke från Afghanistan sitt liv på ett boende för asylsökande i Trollhättan. Bara dagar senare, natten mot onsdagen, inträffade ytterligare ett dödsfall på ett asylboende i Ed.

Dessutom har flera pojkar försökt begå självmord.

Källa: Ensamkommandes förbund

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer