De senaste tre åren har mer än 300 personer fått sina fängelsestraff preskriberade. Foto: TT

Allt fler smiter från fängelsestraff

Uppdaterad
Publicerad
Allt fler smiter från sina fängelsestraff och får dem preskriberade efter att ha hållit sig undan tillräckligt länge. Bara de senaste tre åren handlar det om över 300 personer, rapporterar Ekot, Sveriges Radio.

Vid straff kortare än ett år preskriberas fängelsestraffet efter fem år, vid längre straff är preskriptionstiden längre. Under 2016 var det 100 personer som fick sina fängelsestraff presskriberade.

Den som döms till fängelse och får en kallelse från Kriminalvården har en skyldighet att infinna sig på anstalt. Om personen inte dyker upp är det polisens uppgift att hämta personen – men många personer lyckas hålla sig undan så pass länge att att fängelsestraffet presskriberas, rapporterar Ekot.

Vill avskaffa preskriptionstiden

Sven-Erik Alhempå Brottsofferjouren anser att preskription av utdömda fängelsestraff bör avskaffas.

– Annars blir det ju en negativ spridningseffekt, om man får veta att man slipper ifrån straffverkställigheten bara man håller sig undan ett antal år, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer