Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon svarar Läkemedelsverket på frågor om medicinsk cannabis. Foto: RUNGROJ YONGRIT/TT

Allt fler svenskar får medicinsk cannabis på recept

Publicerad

Under förra året ökade antalet patienter som får det cannabisbaserade preparatet Sativex utskrivet med närmare 60 procent.

2011 blev Sativex det första cannabisbaserade läkemedlet att bli godkänt för recept i Sverige. Det är ett munspray, som framförallt används som behandling för spasticitet vid MS.

Inga signaler på felaktig förskrivning

Under 2021 skrevs Sativex ut till 650 patienter, en ökning från 2020 då 415 personer hämtade ut läkemedlet på apotek.

– Förskrivningen av Sativex är från låga tal och kan variera från år till år. Vi har inte fått några signaler på att det kan vara någon felaktig förskrivning som gör att det finns risk för patientskada, säger Karl-Mikael Kälkner, som är klinisk utredare på Läkemedelsverket.

”Från låga nivåer”

Samtidigt har antalet licensansökningar, tillstånd att få förskriva läkemedel som inte är godkända i Sverige, minskat något. Under 2021 fick Läkemedelsverket in 140 licensansökningar på cannabisbaserade läkemedel, en minskning från 2020 då Läkemedelsverket fick in 201 ansökningar. Nästan lika många godkändes – 107 år 2020 och 106 år 2021.

– Vi har mellan 50 000 och 70 000 enskilda licensansökningar varje år. Så det är generellt sett från låga förskrivningstal och jag ser inget bekymmer om det går upp eller ner, säger Karl-Mikael Kälkner.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Preparatet heter Bediol och förskrivs på licens. Medicinen tar hon oftast på kvällen genom att inhalera ångorna från en så kallad vaporizer. Foto: Markus Ljungholm/SVT

Medicinsk cannabis i Sverige

I Sverige finns två receptbelagda cannabispreparat – Sativex och Epidyolex. Sativex är en munspray med cannabisextrakt som sedan 2011 är godkänt av Läkemedelsverket. Sativex används framförallt som behandling för spasticitet vid MS.  

Epidyolex godkändes 2020 och används som behandling av krampanfall vid två ovanliga former av epilepsi. 

Sverige har inget godkänt läkemedel som innehåller växtdelar från cannabis. Men Läkemedelsverket kan ändå bevilja tillstånd för preparat som är registrerade i andra länder genom en så kallad licensansökan (läs mer här).

Under 2021 förskrevs sex olika cannabisbaserade preparat genom licens. Totalt beviljade Läkemedelsverket 106 licensansökningar förra året. 

Det vanligaste av licenspreparaten är Bediol, som består av torkade växtdelar. Förra året beviljades 47 ansökningar av Bediol.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.