Polisens bilder av de Ikea-märkta drogerna. Foto: Polisen.

Allt starkare Ecstasy – europeiska trenden kan ha nått Sverige

Uppdaterad
Publicerad

På flera håll varnas det för att allt starkare Ecstasy-tabletter. I helgen dog en 18-årig man i Storbritannien efter att ha tagit mycket starka tabletter med Ikeas logga på. Även i Sverige har ett flertal fall av överdoser i samband med Ecstasy uppmärksammats.

Jersey-polisen varnade på sin hemsida för tabletterna med Ikeas logga, som är starkare än annan ecstasy. En 18-årig man som misstänks ha tagit de blågula pillren dog i lördags morse på Jersey, det skriver BBC.

– Det här är fullständigt oacceptabelt och det är ingenting som Ikea har med att göra, säger Emil Eriksson på Ikeas pressavdelning till SVT Nyheter Småland.

Allt starkare ecstasy

I Storbritannien och Holland har det gjorts analyser av beslagtagna ecstasytabletter som visar att dessa blir allt starkare och kan innehålla dubbelt så mycket av den aktiva substansen MDMA.

– Man brukar säga att 75 till 100 mg betraktas som en normal dos. Men det finns tabletter i perioder på den brittiska marknaden som kan innehålla 200 mg MDMA, det säger Erik Lindeman läkare på Giftinformationscentralen. 

Inga liknande tester har gjorts i Sverige, men ecstasy, eller MDMA, blir allt populärare även här. Eftersom det mesta av den MDMA som säljs i Sverige kommer från just Holland tror Erik Lindeman att vi kommer få se starkare tabletter.

LÄS MER: Varning för Ikea-märkt ecstrasy

Polisen: Starkare variant i omlopp

Stockholmspolisen gick i förra veckan ut och varnade för att en starkare variant av ecstasy var i omlopp. Detta efter att en ung kvinna dog och ett flertal personer sökt akutvård i samband med en större utomhusfest.  

Polisen kan inte säga med säkerhet att det var ecstasy-tabletterna som låg bakom dödsfallet då man ännu inte fått ett obduktionsresultat. Men man valde trots det att varna för tabletterna som går under namnet Dom Perignon.

– Jag vet inte vad de här tjejerna hade för vana. Men man ska inte få den reaktionen på en normal dos, säger Annika Ljung vid Stockholmspolisen angående de drabbade flickorna.

LÄS MER: Starkare variant av ecstasy sprids i Stockholm

Två faror vid överdos

MDMA, frigör centralstimulerande substanser i hjärnan och leder till en känsla av upprymdhet, ökad vakenhet och samhörighet med resten av kosmos, enligt läkare Erik Lindeman.  

– Får man i sig för mycket leder det till en ökad kroppstemperatur, högt blodtryck och risk att man kan få ett hjärta som inte riktigt orkar med, säger Erik Lindeman. 

Utöver värmeslag finns det tyvärr ytterligare en risk med MDMA, som enligt Erik Lindeman beror på en missuppfattning. Människor tror att man kan gardera sig mot överhettning genom att dricka stora mängder vatten.  

– Vi ser sådana här patienter i Sverige. Personer som under kort tid, ett par timmar, dricker 5 till 6 liter vatten och då snabbt får vattenförgiftningssymptom. Man ska naturligtvis dricka men drick normalt, säger Erik Lindeman.

Risk för vattenförgiftning

MDMA hindrar nämligen njurarnas förmåga att utsöndra vatten. Dricker man då för mycket stannar vattnet i kroppen, man får en så kallad vattenförgiftning och hjärnan svullnar.  

Denna komplikation är vanligare bland kvinnor då östrogen bidrar till en ökad risk för att hjärnan svullnar.  

– Man har haft ett ganska stort antal dödsfall bland unga kvinnor som är kopplade till vattenförgiftning, säger Erik Lindeman. 

Större risk vid starka tabletter

Komplikationer från MDMA är relativt ovanligt enligt Erik Lindeman. Men risken ökar ju mer man tar, och problemet med ecstasy är att man aldrig vet hur mycket MDMA det är i.

Det förekommer också fall där tillverkarna har använt sig av andra substanser som är mycket farligare. Dessa fulvarianter kan exempelvis innehålla PMMA, som för några år sedan låg bakom sju dödsfall i Sverige.

Om en person drabbats av en MDMA överdos finns vissa tecken enligt Lindeman.

Huvudvärk, att personen beter sig konstigt, kräks och får kramper kan vara tecken på vattenförgiftning, enligt Lindeman. Har personen värmeslag kan hen uppträda förvirrat eller uppjagat, svettas mycket och kännas varm. I båda fallen bör man kontakta sjukvården akut. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.