Lärarförbundet har frågat landets rektorer hur de ser på rekryteringsläget när det gäller lärare. Och det är ingen positiv bild som träder fram, framför allt inte på landsbygden. 72 procent av rektorerna där anger att det blivit mycket svårare att rekrytera lärare jämfört med för fem år sedan.
Nästan lika svårt är det i större städer – där 66 procent tycker att det blivit svårare. I mindre städer angav 55 procent att det blivit svårare. Motsvarande siffra för storstäder med förorter är 63 procent.
Skapar oro hos elever och föräldrar
På Farstavikens skola i Gustavsberg i Värmdö kommun kämpar rektor Agneta Jonzon med att få tag i lärare. Nu har hon en vakans som inte gick att fylla när terminen började, och ytterligare ett vikariat till nästa termin. Det tar mycket tid och kraft, och riskerar att skapa oro hos elever och föräldrar.
– Det här är sånt som sätter sig i magen, säger hon.
”Lärarnas marknad”
Även om hon verkar i storstadens närhet är det tufft. Det är vanligt att lärare byter jobb för att få upp lönen, och det skapar en karusell som kan bli svår att stoppa.
– Det är lärarnas marknad, säger Agneta Jonzon. Jag tror ibland att lärare som byter jobb kanske egentligen inte vill, men tar chansen för att få upp lönen.
Lärarförbundets enkät skickades till ett urval av skolor med minst 40 elever. Totalt var det 625 rektorer som intervjuades under vecka 32-34.