Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kriminella förföljer genom spårsändare Visa alla (4)
Visa alla (4)

Allt vanligare att kriminella använder spårsändare för att begå brott

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Göteborg har hittat GPS-sändare i flera grova brottsutredningar. Det är en allt vanligare metod bland kriminella som vill spåra upp sina offer. Nu har de infört nya rutiner för att upptäcka sändarna.

Försommaren 2018 mördades en man på Guldheden i Göteborg. Mannen besköts i sin bil med elva skott från ett automatvapen. Han träffades av tre skott och avled.

När polisen undersökte offrets bil hittade de en spårsändare, eller GPS-puck som det också kallas, fäst på undersidan.

En spårsändare har funktionen att den kan fästas på exempelvis en bil för att sedan via en telefon följas var den befinner sig. Den här tekniken har nu kriminella börjat använda allt mer, enligt polisen. Det har resulterat i att polisen i region Väst fått tänka nytt.

– Vi har inte letat efter dessa spårsändare på det sätt som vi numera gör. Det är en polisiär metod som vi ändrat i samklang med den utveckling vi ser, säger kriminalkommissarien Jens Ahlstrand vid polisregion Väst.

Hittade 30 spårsändare

Spårsändare har börjat dyka upp allt mer i rättsfall för polisen i region Väst. I fallet Guldheden hittades spår efter flera.

– Vi fann bevisning för en beställning på trettio stycken spårsändare, varav vi återfunnit sex av dem, säger Jens Ahlstrand.

I ett annat fall i Göteborg hittade en man i den kriminella miljön en gps-sändare under sin bil. Polisen misstänker att han var en tilltänkt måltavla i en lokal uppgörelse.

Viktigt att upptäcka sändarna tidigt

För mordet på Guldheden står nu en ung man och en ung flicka, som var sexton år när mordet begicks, åtalade misstänkta för mord. Enligt utredningen handlar det om en gängkonflikt i Södra Biskopsgården.

För polisen är det nu viktigt att upptäcka spårsändare tidigt i utredningar.

– En dom i Europadomstolen har slagit fast att vi bara har trettio dagar på oss att få ut trafikinformation från simkort exempelvis, så det är oerhört viktigt att vi hittar dem tidigt, säger Jens Ahlstrand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer