Foto: TT

Allt vanligare med attacker mot ambulanser

Publicerad

Stenkastning, våld och saboterade bilar. På flera håll i landet ha attackerna mot blåljuspersonal uppmärksammats nu under sommaren, och arbetssituationen för bland annat ambulanspersonal har försämrats de senaste åren.

– När jag började inom ambulansverksamheten i slutet av 80-talet, såg situationen inte ut som i dag. Det var ett snällare klimat, säger Agneta Petersson, ambulanssköterska och krisstödssamordnare hos ambulansentreprenören Falck med verksamhet på flera håll i landet.

Antalet registrerade hotfulla situationer hos Falck – som våld, överfall, stenkastning, knallskott och saboterade bilar – har ökat markant på senare år.

– Jag har en förhöjd säkerhet och ett större risktänkande när jag åker in i vissa områden. Det kan vara större risk att det händer något, säger Agneta Petersson.

Rekordsiffror i år

Under helåret 2011 anmäldes hos Falck fem så kallade avvikelser, alltså där personal på ett eller annat sätt hamnat i trångmål.

Förra året hade siffran stigit till 23. Därefter har antalet anmälningar ytterligare skenat, till rekordsiffran 28 från årsskiftet och fram till augusti i år.

Hot och avlastningssamtal

– Jag blir självklart förbannad när personalen ute på gatan blir attackerade. Vår personal ska inte skadas. Vi kan backa, och det får till följd att räddningsinsatserna blir lidande. I slutänden kan det vara att någon som far jätteilla av det, säger ambulansservicemannen Pär Thorhard på Falck.

– Vid de tillfällen man varit med om en situation med hot och våld, så kontaktas kamratstödjaren och så har man avlastningssamtal, säger Agneta Petersson.

Under sommaren har ju politikerna talat mycket om situationen för blåljuspersonal. Tycker du att de tagit upp problemet på ett bra sätt?

– Det har blivit en större uppmärksamhet kring de här frågorna, och jag vet att de jobbar för att öka säkerheten för oss, säger Agneta Petersson.

– Tidigare kunde man ställa ambulansen med bakluckan öppen och ingen rörde bilen. Nu går folk till och med in på sjukhus och snor grejer från ambulanserna, säger Pär Thorhard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.