Utspelen och snackisarna. Här får du koll på vad som hänt under Almedalsveckan. Foto: TT

Almedalsveckan på fem minuter

Publicerad

Låg du på stranden under Almedalsveckan? Ingen fara, SVT listar de viktigaste och mest omtalade nyheterna i kortform.

Centerpartiet var först ut när Almedalsveckan drog igång. Annie Lööf presenterade förslag för en ”grön skatteväxling” – högre skatt på miljöföroreningar och lägre skatt på jobb. Bland annat vill partiet höja brytpunkten för statlig skatt med 500 kronor. Men Centerpartiet kom också till Almedalen med en stor dos självkritik. ”Svensk borgerlighet måste ta sig i kragen”, sa Lööf i sitt partiledartal och menade att Alliansen förlorat regeringsmakten på grund av ovilja till förnyelse.

Socialdemokraterna tog med sig ett avdammat förslag om högre lön till duktiga lärare. Ungefär 3.000 kronor mer i månaden blir det för de 60.000 lärare som omfattas av lärarlönelyftet. I sitt tal pratade Stefan Löfven om plikt och moral. Han lanserade också uttrycket utvecklingsmoral, som ungefär kan beskrivas som ”du ska göra ditt och ta den möjlighet du får.”.

Almedalen 2015

Kristdemokraterna ville prata om extremism på sin dag i Almedalen. Den nyblivna partiledaren Ebba Busch Thor presenterade ett åtgärdspaket mot våldsbejakande extremism. Bland annat vill partiet att svenska IS-krigare ska kunna dömas för landsförräderi. Partiledartalet var Ebba Busch Thors första stora publika tal, om man räknar bort det som hon höll på det hon höll när hon precis valts. Och de flesta bedömare var eniga: Det var en stark debut. ”En stjärna är född”, skrev Dagens Industri på sin ledarsida.

Sverigedemokraterna gjorde ett försök att bredda partiet. Partiet kom till Almedalen med satsningar på runt en miljard för en”barnsligare politik”. Bland annat fanns ”avkvoterad” föräldraförsäkring, fler barnmorskor och slopad karensdag för förskolepersonal bland förslagen. I sitt tal fick Jimmie Åkesson stora applåder när han citerade Almedalens fader Olof Palme och kallade Islamiska staten för ”satans mördare”. Han deklarerade också att SD nu satsar på att bli riksdagens största parti.

Miljöpartiet presenterade på sin dag en satsning på svaga skolor. De skolor som behöver pengarna mest ska få en större del av statliga bidrag, vill partiet. I sitt tal fortsatte Fridolin att prata om skolan men det som uppmärksammades mest var slutet: En hyllning till Fredrik Reinfeldt och Annie Lööf för deras öppenhet i migrationspolitiken.

Även om tanken var att Gustav Fridolin skulle sköta partiets dag, språkrören brukar ta vartannat år, så hamnade snart mediefokuset på Åsa Romson istället. Romson gjorde nämligen återigen en Auschwitz-miss, den här gången om koncentrationslägrets geografiska plats. Media anklagades dock för att medvetet blåsa upp vad som förklarades som en felsägning.

Moderaterna kom till Almedalen för att hamra in ett nytt uttryck: ”Det nya utanförskapet”. För att få bukt med detta föreslog partiet ett nytt reformpaket och få fler unga och utrikesfödda i jobb. Paketet innehöll bland annat ett ”första-jobbet-avdrag” som ska ge sänkt skatt på arbete. I sitt allra första Almedalstal fortsatte Anna Kinberg Batra att fokusera på jobbet och skillnaderna mellan regeringens och de borgerligas jobbpolitik. Dessutom lovade hon att Alliansen ska vinna valet 2018 – som senast.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt ville precis som Jimmie Åkesson prata om barnen. Han hade med sig ett förslag om 250 miljoner till sommarlovsstöd till kommuner som har avgiftsfria aktiviteter för barn. Sjöstedt ville dock klargöra att det var stor skillnad mellan Sverigedemokraternas och Vänsterpartiets syn på barnpolitiken. – Vi vet alla vilka barn som räknas och vilka som inte räknas i hans värld. För barn på flykt från kriget i Syrien skulle deras politik innebära direkt livsfara, sade Sjöstedt i sitt tal.

Men en helt annan vänsterpartist än Jonas Sjöstedt hamnade också i fokus. Det avslöjades nämligen att riksdagsledamoten Linda Snecker avbryter sin föräldraledighet över sommaren – när riksdagen ändå har sommaruppehåll – och därmed lyfter fullt arvode. Snecker själv menade dock att hon tänkt skriva motioner under sommaren och därmed jobbar.

Folkpartiets Jan Björklund fick den otacksamma uppgiften att stå för Almedalens allra sista dag. FP-ledaren fick ändå ihop cirka 700 åhörare för sitt tal, där han talade om hur Ryssland blivit det största hotet mot liberala värden i Europa.

Björklund erkände också sina misstag. I sitt tal berättade att han var en curlingpappa – trots att hans käpphäst är det individuella ansvaret. Och när det var dags att presentera Folkpartiets förslag sa Björklund att han ville ta tillbaka en av Alliansens reformer. Det handlade om reglerna för flyttskatt som FP vill ska ändras och sänkas till den nivå som rådde före Alliansregeringens förändringar.

Men Jan Björklund fick också uppmärksamhet för sitt nya utseende. Han kom nämligen till Almedalen med skägg, något som snabbt uppmärksammades i media. Björklund berättade för Aftonbladet att han med skägget försökte locka fram sommaren – något som verkade funka konstaterade han i ett soligt och hett Almedalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2015

Mer i ämnet