Det handlar om de sprutor mot kikhosta, stelkramp, difteri och andra vacciner som alla barn erbjuds på barnavårdscentralerna och där feber är en vanlig bieffekt.
Mindre motståndskraftiga
Tjeckiska forskare har följt 459 barn som vaccinerats. Hälften fick Alvedonliknande preparat under det första dygnet efter att de fått vaccin och resten av barnen fick inget smärtstillande alls. Studien visar att de barn som fick febernedsättande blev mindre motståndskraftiga mot sjukdomen än de andra barnen.
Resultatet från denna första studie inom området visar att man ska vara försiktig med att ge Alvedon i onödan, menar Margareta Blennow, ordförande i Sveriges Barnläkarförening, men tillägger:
”Sätt in febernedsättande om barnet är påverkat”
-Självklart ska föräldrar sätta in febernedsättande om barnet är påverkat. Det är det slentrianmässiga; det är nog lika bra att jag ger lite Alvedon så att han inte får feber, som jag tycker att föräldrar ska uppmärksammas på, säger till SR Ekot.
I studien har forskarna bara undersökt smärtstillande som innehåller paracetamol men enligt amerikanska experter kan resultaten gälla också andra febernedsättande preparat.