Amazon kommer inom kort lanseras i Sverige, enligt uppgifter. Foto: SVT/TT

Svensk Handel: ”Våra medlemmar ska inte vara rädda för Amazon”

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera år av rykten har det kommit nya uppgifter om att Amazon inom kort ska lanseras i Sverige. Men Svensk Handel är inte oroliga.

– Jag tror inte att våra medlemmar ska vara rädda för Amazon, Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk handel, i SVT:s Morgonstudion.

Spekulationerna kring Amazons intresse i Sverige har funnits i flera år och många har trott att en etablering skulle kunna förändra svensk handel radikalt. Nu uppger flera källor att lanseringen snart blir av, rapporterar DN.

Erik Wisterberg, reporter på Svenska Dagbladet, har länge följt utvecklingen.

– Det skulle bli stor skillnad om de bygger ett lager här och börjar med sina supersnabba leveranser. Då finns det en stor chans att de roffar åt sig en större marknadsandel, säger han.

Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk handel, menar att lagstiftningen kring digitala plattformar måste uppdateras inför Amazons eventuella lansering:

– Jag tror inte att våra medlemmar ska vara rädda för Amazon, men de ska vara rädda för att vi får en konkurrenssnedvridning.

Amazon varken bekräftar eller dementerar dessa planer i dagsläget.

Hör Erik Wisterberg och Mats Hedenström om spekulationerna i klippet här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.