Kongressen: Techjättarna är för mäktiga

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen ställdes ledarna för några av världens största företag mot väggen i den amerikanska kongressen. Anklagelserna haglade men vd:arna för Amazon, Apple, Facebook och Googleägaren Alphabet höll huvudet kallt och spelade ner sin dominans på marknaden.

För första gången frågades ledarna för några av världens mäktigaste teknikföretag ut samtidigt av den amerikanska kongressen. Anledningen är misstankar om att företagen bryter mot de amerikanska konkurrenslagarna.

I sitt öppningsanförande kallade kongressens politiker techjättarna ”för mäktiga”, och hävdade att coronapandemin kommer att stärka dem ytterligare.

Tech-titanerna deltog alla i utfrågningen via videolänk och Amazons vd Jeff Bezos, Google och Alphabets vd Sundar Pichai, Facebooks vd Mark Zuckerberg och Apples vd Tim Cook fick, förutom att svara på frågor om man medvetet hindrat mindre företag att etablera sig och därigenom stärkt sin egen position, även frågor om politisk styrning av innehållet på sina plattformar.

”Ute efter konservativa”

Ohiorepublikanen Jim Jordan anklagade bland annat Google och Facebook för politisk färgning:

– Låt mig komma till saken direkt: techjättarna är ute efter konservativa.

För första gången kom Amazons vd Jeff Bezos till kongressen för att frågas ut. Han välkomnade att Amazon, liksom alla stora företag och institutioner, granskas:

– Det är vårt ansvar att se till att Amazon klarar en sådan granskning med bravur.

”Förstår oron”

En som är betydligt mer van vid kongressförhör är Mark Zuckerberg, som har ställts mot väggen kring allt från Cambridge Analytica-skandalen till planerna på en egen valuta.

– Jag förstår oron över att tech-företag blir för stora. Men vi har flera konkurrenter som ligger före oss. Dessutom är det företag i Kina som vi konkurrerar med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.