Michael Ryan, chef för WHO:s program för hälsonödlägen, har meddelat att den särskilda kommittén ska träffas igen på torsdagen. Foto: Keystone/TT

WHO:s särskilda kommitté ska samlas igen

Uppdaterad
Publicerad

Världshälsoorganisationens (WHO) särskilda kommitté, som bland annat beslutar om internationellt hälsonödläge, ska samlas igen på torsdagen med anledning av spridningen av coronaviruset. Svenska UD utreder för närvarande om det finns plats på de evakueringsplan som skickas till Wuhan för det 15-tal svenskar som befinner sig i staden.

– Vi för en dialog om olika alternativ och erbjudanden, säger Buster Mirow Emitslöf, presskommunikatör på UD.

Antalet smittade i coronaviruset är nu uppe i 6 072 och antalet döda 132, enligt de senaste officiella siffrorna från Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC). Från Europa finns fyra smittade i Frankrike och fyra fall i Tyskland.

Coronapandemin

Samtidigt meddelar Världshälsoorganisationen (WHO) att de kommer att samla sin särskilda kommitté igen på torsdagen. Hittills har kommittén inte valt att utlysa internationellt hälsonödläge.

Michael Ryan, chef för WHO:s program för hälsonödlägen, pekar på varför kommittén ska träffas igen.

– Det är baserat i huvudsak på bevisen om ett ökat antal smittade och bevisen på smitta mellan människor, säger han på en presskonferens i Genève enligt TT.

Evakueringar påbörjade

USA och Japan har evakuerat ett hundratal av sina invånare med flyg. Två flygplan kommer också att skickas för att evakuera EU-medborgare. det första lyfte från Frankrike i dag för att hämta 250 franska medborgare. Senare i veckan lyfter ett andra flygplan som ska hämta 100 medborgare från andra länder.

Svenska UD har kontakt med ett 15-tal svenskar i Wuhan. I nuläget pågår diskussioner med andra EU-länder representerade i Kina samt med Folkhälsomyndigheten om en samordnad evakuering, enligt presskommunikatör Buster Mirow Emitslöf.

– Det är viktigt att det blir en ordnad process i hela kedjan, inklusive vidare transporter och behov av uppföljande hälsokontroller. Det är det som pågår nu, säger han.

Många inställda flyg

Tyska Lufthansa, brittiska British Airways och indonesiska Lion Air har beslutat att stoppa alla flyg till Kina tills vidare. Flera andra bolag har dragit ned på sina rutter. Svenska SAS har kvar sina direktflyg tilll Peking och Shanghai, men uppger att man följer utvecklingen och myndigheters rekommendationer noga.

Sedan i söndags avråder UD från icke nödvändiga resor till Hubei-regionen, där Wuhan ligger. Men det beror inte på risken för smitta utan på den ansträngda infrastrukturen, säger Buster Mirow Emitslöf på UD.

– Det handlar dels om reserestriktioner och det gör det svårt för vår ambassad i Peking att bistå med konsulär hjälp. Dessutom är sjukvården hårt belastad och då kan det vara svårt att få vård om något skulle hända, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet