Svenska Amnestys generalsekreterare slutar med omedelbar verkan

Uppdaterad
Publicerad

Anna Lindenfors, generalsekreterare för Amnesty Sverige slutar sitt jobb med omedelbar verkan, uppger Amnesty i ett uttalande på sin hemsida.

Amnesty skriver i ett uttalande på sin hemsida. ”Styrelsen för Amnesty Sverige och Anna Lindenfors ser olika på framtiden och de utmaningar organisationen står inför. Därför har vi valt att gå skilda vägar. I enlighet med sitt kontrakt är Anna Lindenfors arbetsbefriad med omedelbar verkan”.  

– Det är de utmaningar som komma skall för Amnesty, med stora ekonomiska utmaningar, ett jämlikhetsarbete och en omorganisation som ligger till grund för vårt beslut. Det är en sammantagen bild av ledarskapet, säger Parul Sharma, ordförande för Amnesty International i Sverige. 

”Inga oegentligheter”

Enligt Parul Sharma är organisationen mitt uppe i att fastställa budget och verksamhetsplan för kommande året och hur mycket man kommer behöva spara är ännu inte klart.  

– Det är inga oegentligheter som ligger bakom beslutet. Amnesty och Anna Lindenfors är eniga om att vi ser olika på framtiden. 

Arbetet med att hitta en ny generalsekreterare kommer att inledas under nästa år. Anna Johansson, i nuläget biträdande generalsekreterare, leder arbetet tills en tillförordnad generalsekreterare tillsätts.  

Anna Lindenfors har varit generalsekreterare för svenska delen av Amnesty sedan 2014 och var innan dess chef för Internationella Rädda Barnens arbete i Filippinerna.

SVT har sökt Anna Lindenfors via Amnestys presstjänst men hon uppger att hon inte vill lämna några kommentarer i nuläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.