Foto: Fredrik Sandberg/TT

Amorteringskravet kommer tillbaka i augusti

Uppdaterad
Publicerad

I augusti återinförs amorteringskravet på bolån. Anledningen är att skuldsättningen i Sverige ökar, trots pandemin.

Det är i en debattartikel i DN Debatt som Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen berättar att Amorteringsfriheten på bolån tas bort i augusti.

När skulderna fortsätter stiga i en miljö som är mer osäker än när amorteringskraven beslutades, är det dags att dra åt bromsen”, skriver han.

Skuldsättningen stiger

Amorteringsfriheten, vilken innebär att de hushåll som vill kunna slippa betala tillbaka på sina lån, infördes av Finansinspektionen i april förra året. Anledningen var att människor fick sämre privatekonomi på grund av pandemin,

Coronakrisen är inte över, men som framgår av vår undersökning stiger nu skuldsättningen. Samtidigt rusar priserna på delar av bostadsmarknaden, vilket kommer att leda till fortsatt stigande skuldsättning”, skriver Erik Thedéen och fortsätter:

Det finns, som jag nyss konstaterat, en risk att en tro på att priser bara kan gå uppåt lägger grunden för en snabb och obehaglig vändning”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.