Foto: Fredrik Sandberg/TT

200 000 har pausat amorteringen på bolånen

Publicerad

Omkring 200 000 bolånekunder i Sverige uppbär just nu amorteringsfrihet till följd av coronapandemin, visar SVT:s genomgång av storbankernas siffror. Men trots att en andra pandemivåg troligtvis väntar märks ingen ökning av antalet nya ansökningar.

– Ingen vet vart den här verkligheten tar vägen, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

I våras beslutade finansinspektionen att tillfälligt lyfta amorteringskravet för Sveriges bolånetagare. Åtgärden, som gäller i ytterligare tio månader, var en av flera som syftade till att rädda privatekonomin för de bankkunder som drabbades av arbetslöshet eller inkomstbortfall till följd av pandemin.

En genomgång av storbankernas siffror som SVT Nyheter har gjort visar nu att cirka 200 000 svenska bolånetagare har pausat amorteringarna på sina bostäder.

– Vi kan väl konstatera att det var flest i början förstås när det kom i april, säger Jens Magnusson, privatekonom på SEB.

”Minskad efterfrågan”

Finansinspektionens lättnader gäller till och med sista augusti nästa år, därefter är planen att amorteringskravet återinförs.

Men flera av bankerna har redan nu märkt en avmattning.

– Vi ser en minskad efterfrågan på amorteringsfria perioder. Hittills har omkring tolv procent av de amorteringsfria perioderna löpt ut och de allra flesta kunder återgår till sina ordinarie amorteringsplaner, säger Mikaela Östman, presskommunikatör på Nordea.

Även på Swedbank och SEB märks en minskning av antalet nya ansökningar. Inte heller Handelsbanken har märkt av någon ny ökning sedan pandemin tog fart.

Ändrar inte strategi

Att smittpspridningen ökar i samhället och att Sverige nu står inför en andra pandemivåg är ingenting som påverkar bankernas strategi, enligt dem själva. Samtliga uppger att de förhåller sig till finansinspektionens rekommendationer och att de har godkänt i princip alla ansökningar om anstånd som inkommit och att de kommer att fortsätta med det tills nya direktiv meddelas.

– Som det ser ut nu finns det här i tio månader till och vi har ingen annan bild än att det kommer att försvinna. Men samtidigt är det ingen som vet vart den här verkligheten tar vägen. Är det lika illa då som nu, vilket vi hoppas inte är fallet, kan både det här och andra stödåtgärder komma att förlängas, säger Jens Magnusson.

Så många har ansökt om amorteringslättnader hos storbankerna

Nordea

Närmare 40 000 av bankens privatkunder i Sverige har ansökt om amorteringsfria perioder sedan den 13 mars 2020. Totalt i bankens nordiska verksamhet har 86000 privatkunder beviljats amorteringsfrihet de senaste sex månaderna. Banken ser en minskad efterfrågan. Cirka 12 procent av perioderna har löpt ut och de allra flesta återgår till ordinarie amorteringsplaner.

Swedbank

Banken har hittills beviljat över 70 000 ansökningar om amorteringsfrihet sedan i våras, varav 90 procent utgör privatkunder. Antalet nya ansökningar minskade under årets tredje kvartal. I princip alla som har ansökt om amorteringslättnader har beviljats det.

SEB

Knappt 28 000 ansökningar om amorteringsfrihet har inkommit till banken sedan i våras. Det kan jämföras med bankens totala lånestock om 270 000 objekt, där 170 000 har en amortering. I princip samtliga ansökningar har godkänts, varav de flesta inkom i våras och därefter byggts på med jämn och långsammare takt.

Handelsbanken

Har sedan april beviljat cirka 42 000 ansökningar om tillfällig amorteringsfrihet med anledning av pandemin. Merparten av ansökningarna kom in under våren och sommaren och har haft ett jämnt inflöde under hösten. Ingen ökning har märkts sedan pandemin tog ny fart.

SBAB

Den sista oktober hade bolåneinstitutet beviljade amorteringslättnader för cirka 18 000 objekt. Det utgör cirka 13 procent av utlånat kapital i bolånestocken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.