Hör Hans Flink på Svensk Mäklarstatistik berätta hur corona kan ha påverkat prisutvecklingen och vad det kan bero på att olika områden haft så olika utveckling. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Trots corona: Rekordsiffror för bostadsmarknaden i Stockholm

Publicerad

Stockholm är uppe i rekordsiffror när det kommer till bostadsmarknaden och trenden ser ut att fortsätta uppåt. Detta trots, eller kanske tack vare, corona. Men det finns stora skillnader beroende på område. Av stadsdelarna i Stockholm är det bara en som har haft en negativ prisutveckling.

Nya siffror från Svensk Mäklarstatistik visar att Stockholm går som tåget. De senaste tre månaderna har priserna på bostadsrätter stigit med 2,5 procent och på villor med 4 procent.

Men det som ökat allra mest är, kanske inte helt förvånande, fritidshus. Där ligger Stockholm med sina 31 procent långt över riket som har en ökning på 13 procent.

– Men vi ser även lokala områden som ökat ännu mer, Norrtälje med nästan 50 procent till exempel, säger Hans Flink som är affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

”Plustecken på samtliga områden”

Trenden ser ut att fortsätta även i september.

– Det är överlag plustecken på samtliga områden som vi redovisar. Villor i Stockholm ser ut att passera tio procent på årsutveckling om det här skulle hålla i sig. Det är ju lite tidigt att säga men det är tendensen just nu.

Det är bara ett område som haft en negativ utveckling. Foto: SVT Design

I videon högst upp förklarar Hans Flink hur corona kan ha påverkat prisutvecklingen och vad det kan bero på att olika områden haft så olika utveckling.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.