De arbetsrelaterade problemen ökar och kvinnor inom vård och omsorg är överrepresenterade bland de drabbade, enligt Arbetsmiljöverket. Även inom byggbranschen är belastningen hög. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT samt Stina Stjernkvist/TT

Ökad ohälsa på svenska arbetsplatser 2020

Uppdaterad
Publicerad

Upplever du trötthet, värk i nacken eller kanske i axeln eller armen på grund av ditt jobb? Då är du inte ensam.

Under 2020 upplevde var tredje arbetade svensk hälsoproblem kopplade till arbetet, enligt en undersökning från Arbetsmiljöverket. Utsattheten för smitta ökade också kraftigt under pandemins första år.

Av fem miljoner sysselsatta har motsvararande en tredjedel, 1,6 miljoner människor, arbetsrelaterade besvär. Det är en ökning jämfört med 2018, då motsvarande andel var 28 procent. Det visar en undersökning från Abretsmiljöverket (AV).

Den främsta orsaken bakom ökningen är att fler uppgett att de utsatts för smitta på jobbet, och den grupp som haft störst problem är kvinnor som arbetar hos kommuner och regioner.

– Framför allt är det fler kvinnor inom vård och omsorg som upplever arbetsrelaterade besvär. Det är knappast förvånande med tanke på de effekter som pandemin haft i dessa branscher, säger AV:s generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem i ett pressmeddelande.

Orsakerna bakom besvären

Påfrestande arbetsställning, för hög arbetsbelastning, långvarigt stillasittande och krävande kontakt med kunder och patienter är de vanligaste orsakerna till besvären. Även där är det främst kvinnor som upplever problem, framför allt inom vård och omsorg samt utbildning. Men även i byggbranschen upplever många att de har en för hög arbetsbelastning.

– Från våra inspektioner kan vi se att ungefär hälften av alla arbetsgivare behöver förbättra systematiken i sitt arbetsmiljöarbete. Det är ytterst viktigt att ta med arbetstagare och skyddsombud i det systematiska arbetsmiljöarbetet, säger Erna Zelmin-Ekenhem.

Trötthet vanligaste problemet

– Trötthet tillsammans med fysisk smärta eller värk är de vanligast förekommande besvären till följd av arbetet oavsett kön, ålder eller inkomst, säger Ann Ponton Klevestedt, enhetschef för statistik och analys på Arbetsmiljöverket.

Hela 74 procent av de sysselsatta med besvär lider av just trötthet. De med fysisk smärta räknas till 64 procent och 58 procent har problem med nacke, axel och/eller arm.

32 procent, eller 1,6 miljoner, av Sveriges fem miljoner sysselsatta har haft besvär till följd av arbetet under det senaste året.

Fler kvinnor än män upplever hälsobesvär på grund av arbetet. Nära fyra av tio sysselsatta kvinnor (37 procent) hade arbetsrelaterade besvär, medan nära var tredje man (27 procent) upplevde besvär.

För hög arbetsbelastning var den vanligaste orsaken till arbetsrelaterade besvär bland dem som fått besvär till följd av andra förhållanden än olycka.

Andelen som upplever problem kopplade till smittämnen har ökat från 5 till 11 procent.

Var tredje sysselsatt med besvär till följd av olycka angav fallolycka som orsak.

Mer än sju av tio med arbetsorsakade besvär kände trötthet på grund av arbetet.

Nästan två tredjedelar (64 procent) av de med besvär led av fysisk smärta eller värk.

Var tredje sysselsatt med besvär hade varit frånvarande från arbetet på grund av besvären minst någon gång under det senaste året.

Nära fyra av tio av de med besvär uppger att de fått personlig stöttning på grund av besvären av chefen eller någon annan som arbetsgivare utsett.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.