Foto: Henrik Montgomery, TT

Analys: Alliansen faller på eget grepp

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Väljarstödet för Alliansen minskar kraftigt efter höstens turbulens i regeringsfrågan. Samtidigt rycker Socialdemokraterna i opinionen. Det är tydligt att Alliansen faller på eget grepp.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Regeringsfrågan var en av huvudfrågorna i valrörelsen och har därefter präglat höstens politiska debatt.

Trots att tre månader har gått sedan valdagen är någon regering ännu inte i sikte.

Medan Stefan Löfven hållit en låg profil samtidigt som Socialdemokraternas ståndpunkt i regeringsfrågan varit tydlig har Alliansen rasat ihop som ett korthus. Oenigheten mellan allianspartierna i synen på Sverigedemokraterna har blockerat regeringsfrågan hela hösten.

Strid inför öppen ridå

Centerpartiet och Liberalerna röstade först nej till Stefan Löfven som statsminister, därefter till M-ledaren Ulf Kristersson. Striden inom Alliansen har förts inför öppen ridå med hårda angrepp mellan partiledarna.

Uppenbart har detta inte vunnit gehör hos väljarna. Alliansen som politiskt block faller som en sten i opinionen. I valet den 9 september var skillnaden mellan de traditionella blocken endast 0,5 procentenhet. I SCB:s novembermätning är skillnaden 5,4 procentenheter.

Alliansen vinner inte på extraval

Som opinionsläget ser ut idag har Alliansen inget att vinna på ett extraval. Visserligen ligger Centerpartiet stilla och Moderaternas nedgång är för liten för att vara statistiskt säker, men både Liberalerna och Kristdemokraterna går tillbaka i SCB-undersökningen.

Samtidigt ökar Socialdemokraterna kraftigt och landar på 30,5 procent. Miljöpartiet backar dock och hamnar på riksdagsspärren. Även för Miljöpartiet vore alltså ett extraval ett vågspel med uppenbar risk att åka ur riksdagen. Vänsterpartiet ökar något men den ökningen är för liten för att vara statistiskt säker.

Sverigedemokraterna går däremot fram jämfört med riksdagsvalet och befäster därmed sin position som vågmästare mellan de traditionella blocken.

Oförändrad politisk maktbalans

Den grundläggande maktbalansen i svensk politik är dock oförändrad. Med de politiska blockeringar som finns kring synen på Sverigedemokraterna har inget av regeringsalternativen egen majoritet. De rödgröna partierna är största block, men kan blockeras av Alliansen och Sverigedemokraterna.  Alliansen skulle, med stöd av SD, kunna göra anspråk på regeringsmakten men det säger Centerpartiet och Liberalerna nej till.

SCB:s novemberundersökning bekräftar därmed det oklara parlamentariska läget i Sveriges riksdag. Ett extraval ser alltså inte ut att kunna förändra förutsättningarna för en regeringsbildning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.