”Centerpartiets stöd är dock livsavgörande för att Stefan Löfven ska kunna sitta kvar på statsministerposten”. Foto: Janerik Henriksson/TT

Analys: ”Annie Lööf gör comeback – svåra vägval väntar”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Få av alliansregeringens beslut blev så utskällda och kritiserade som den generella sänkningen av arbetsgivaravgifter för unga. Uppenbart är nu Centerpartiet på väg att driva igenom en liknande sänkning i det nuvarande regeringssamarbetet. På annat sätt kan man knappast tolka Annie Lööfs utspel på lördagen.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Att sänka arbetsgivaravgifterna har länge varit en hjärtefråga för Centerpartiet. Tanken är att med sänkta arbetsgivaravgifter ska företagen anställa fler och färre gå arbetslösa.

Men många ekonomer är skeptiska till förslaget och menar att det är en åtgärd som kostar staten mycket pengar och att effekten är svårbedömd.

Under alliansregeringens dagar lyckades Centerpartiet driva igenom sänkta arbetsgivaravgifter för unga, trots att dåvarande finansministern Anders Borg (M) var tveksam. Då gällde sänkningen dem mellan 19-26 år och var en av de åtgärder som den socialdemokratiska oppositionen i riksdagen kritiserade allra mest. Men också ekonomer och andra experter har beskrivit den som dyr och ineffektiv.

Förslag kostar elva miljarder

Så fort den nya rödgröna regeringen fick chansen efter valet 2014 avskaffades också denna sänkning av arbetsgivaravgifterna.

Men nu kan det alltså bli dags igen även om det nuvarande förslaget har en något annan utformning. Centerpartiet vill att den allmänna löneavgiften för unga upp till 24 år ska slopas helt. Det kostar staten över elva miljarder kronor och kommer i så fall att finnas med i den kommande budgeten.

Mycket talar för att det blir så. Det vore märkligt om Annie Lööf i sitt första stora politiska tal efter föräldraledigheten så tydligt driver ett politiskt krav som hon inte redan har förankrat med övriga januaripartier.

Finansministern skeptisk

Centerpartiet menar att åtgärden kommer att leda till att fler unga får jobb och hänvisar till en ny rapport från SNS. Men det är ingen hemlighet att finansminister Magdalena Andersson (S) är djupt skeptisk till åtgärden.

Centerpartiets stöd är dock livsavgörande för att Stefan Löfven ska kunna sitta kvar på statsministerposten. För att säkra fortsatt maktinnehav är Socialdemokraterna tvingade att ge Centerpartiet bra betalt för det parlamentariska stödet.

Det innebär att det sannolikt också kommer att finnas med sänkningar av inkomstskatten för låg- och medelinkomsttagare i den kommande budgeten. Också här var centerledaren mycket konkret i sitt sommartal. Förslaget har drivits av såväl Centerpartiet som Liberalerna och när Magdalena Andersson medverkade i Aktuellt häromkvällen ställde hon sig inte längre avvisande till åtgärden.

Kommer ställas inför svåra vägval

Centerledaren Annie Lööf möttes på sociala medier av jubel av sina anhängare när hon på lördagen gjorde comeback efter sin föräldraledighet. Men det är ingen lätt uppgift hon har framför sig, även om partiet får gehör för viktiga delar av sin politik i den kommande budgeten.

När nästa val börjar närma sig kommer Annie Lööf att ställas inför svåra vägval. Det avgörande är om hon vill fortsätta den inslagna vägen med Socialdemokraterna eller på nytt försöka blåsa liv i det borgerliga samarbetet?

Hittills finns inga tecken på att Centerpartiet vill bryta samarbetet med Socialdemokraterna. Tvärtom är många centerpartister nöjda med hur det har utvecklat sig. Partiet har fått stort genomslag för sin politik och heller inte tagit särskilt mycket stryk i opinionen.

Samtidigt har de gamla alliansvännerna Moderaterna och Kristdemokraterna alltmer närmat sig Sverigedemokraterna, vilket är en förflyttning Annie Lööf förmodligen aldrig kommer att kunna genomföra, i alla fall inte utan en svår svekdebatt.

Å andra sidan lovade Annie Lööf 2013 att hellre äta upp sin högra sko än att bli stödhjul åt Socialdemokraterna. Det blev hon, även om betalningen hittills har varit bra.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.