Socialdemokraternas Stefan Löfven och Moderaternas Ulf Kristersson är två av nyckelpersonerna i spelet om regeringsmakten Foto: TT / Henrik Montgomery

Analys: Första ronden i spelet om regeringsmakten

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Moderatledaren Ulf Kristersson kan i dag ta ett steg närmare statsministerposten. Men dagens talmansomröstning i riksdagen är bara en av flera ronder innan en slutlig segrare kan koras i ett politiskt spel som får det mesta vi varit med om att blekna.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Det utdragna spelet om talmansposten den senaste veckan är en naturlig konsekvens av valresultatet.

De rödgröna partierna fick visserligen ett mandat mer än Alliansen, men om allianspartierna är beredda att ta stöd av SD har de en klar majoritet i riksdagen. Valresultatet har skapat ett oklart parlamentariskt läge där ingen av sidorna erkänner motparten som legitim regeringsbildare.

Val 2018 – #dinröst

I princip handlar det om att partierna i riksdagen inte längre är överens om spelreglerna för den politiska makten. Det här har visat sig tydligt de senaste dagarna där flera riksdagspartier är beredda att kasta principer överbord i jakten på den åtråvärda regeringsmakten.

Hemvisten i Alliansen mer värd för C och L

Alliansen satsade allt på ett kort när de avvisade Stefan Löfvens invit om en blocköverskridande talman. Nu ser det ut som att Ulf Kristersson kan gå segrande ur den första ronden. Men för att bli statsminister kan det bli betydligt tuffare.

Länge såg det ut som att Centerpartiet och Liberalerna tänkte avvisa alla tankar på stöd av Sverigedemokraterna. Stefan Löfvens invit i veckan om en blocköverskridande uppgörelse om talmansposten tvingade dem dock att bekänna färg. Det visade sig att hemvisten i Alliansen är värd mer än att anklagas för dubbelspel om SD.

Nu accepterar såväl Centerpartiet som Liberalerna att gå fram med en talmanskandidat som kräver aktivt stöd av Sverigedemokraterna. Så lät det inte precis i valrörelsen.

Hur detta ska tolkas inför den kommande regeringsbildningen är dock oklart. Mandatfördelningen i riksdagen innebär att en alliansregering kommer att vara lika beroende av SD som Andreas Norlén är som talmankandidat. Både Centerpartiet och Liberalerna har tidigare sagt att de inte är beredda att bli beroende av SD på detta sätt. Har de tänkt om nu eller är talmansomröstningen ett undantag? Ännu har vi inte fått några tydliga besked, men såväl Centerpartiet som Liberalerna riskerar svekdebatter.

Å andra sidan skulle båda partierna också riskera svekdebatter om de spräcker Alliansen och inleder ett samarbete med Socialdemokraterna. Vad som i slutändan drabbar partierna hårdast är svårt att på förhand uttala sig om.

Åkesson står inför ett viktigt val

Efter talmansvalet inleds riksdagens arbete med att ta fram en ny statsminister. Stefan Löfven kommer att lämna, antingen frivilligt eller genom den statsministeromröstning som nu är obligatorisk. Därefter ska den nya talmannen vaska fram en ny statsminister.

Att Sverigedemokraterna vill ha en moderat statsminister har bekräftats av partiets besked om talmannen. Frågan är dock vilka ytterligare krav SD kommer att ställa för att stödja Ulf Kristersson som statsminister?

Antingen sätter Jimmie Åkesson Alliansen under hård press redan från början eller så släpper han fram en alliansregering utan alltför långtgående politiska krav. Väljer han det sista alternativet riskerar han intern kritik för att vara alltför undfallande, väljer han det förstnämnda riskerar han att driva Centerpartiet och Liberalerna rakt i armarna på Löfven.

Oavsett vad kan inte Alliansen räkna med att bilda regering utan rejäla eftergifter till Sverigedemokraterna. Behöver de inte göras omedelbart, kommer de att tvingas fram senare. 

Det är inte otänkbart att SD släpper fram en alliansregering utan särskilt hårda krav, men att tumskruvarna sedan dras åt efter hand. Det här vet förstås Centerpartiet och Liberalerna, som dyrt och heligt lovat att inte ge Sverigedemokraterna politiskt inflytande. Är de trots detta beredda att ta makten med stöd av SD innebär det att de är beredda att ta svekdebatten. För det är inte realistiskt att tänka sig att Socialdemokraterna kommer att stödja en alliansregering.

Första ronden kan ge oss en vink

Alternativet är att Centerpartiet och Liberalerna den kommande tiden får kalla fötter av Sverigedemokraternas stöd, att Alliansen spricker och att Stefan Löfven lyckas få det blocköverskridande samarbete han så länge drömt om.

Två diametralt olika alternativ, som kommer att leda fram till grundläggande förändringar av det politiska landskapet. Omröstningen om talmannen är ett första steg, det kan ge oss en vink om hur det kommer att sluta men det behöver inte nödvändigtvis vara avgörande för hur det här dramat slutar.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet