Det interna trycket på en vänstergir i Socialdemokraterna är starkare än på länge, skriver SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein. Foto: Henrik Montgomery / TT

Analys: Höja skatterna och regera med C – en svårlöst ekvation

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Får de socialdemokratiska kommunpolitikerna i SVT:s undersökning som de vill ska både värnskatten och fastighetsskatten återinföras – samtidigt som de vill regera ihop med Centerpartiet. Det krävs inget större politiskt snille för att förstå att den ekvationen blir svår att få ihop. Men en viss valrörelsegir åt vänster är att vänta efter januarisamarbetet.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

Sjutton dagar före valet 2018 lovade Magdalena Andersson (S) höjd skatt för dem med de högsta kapitalinkomsterna. Exakt hur skattehöjningen skulle utformas var oklart men budskapet var tydligt:

– De som tjänar mest ska också vara med och bidra, sa finansministern.

Internt tryck på vänstergir

Att Socialdemokraterna går på offensiven i jämlikhetsretoriken i slutet av en valrörelse är lika självklart som att vår följer på vinter. Men efter januariasamarbetet och efter en pandemi som satt budgetreglerna ur spel, är det interna trycket på en vänstergir starkare än på länge. Som SVT:s enkät visar vill många av partiets pragmatiska kommunpolitiker höja flera skatter. På deras önskelista finns en progressiv kapitalskatt, återinförd värnskatt och en ny fastighetsskatt.

Men partiledningen har redan sagt nej till fastighetsskatten. I deras kalkyl för fortsatt regeringsmakt finns ingen vänstergir och framför allt inga skattehöjningar som kan skrämma bort den välutbildade urbana medelklass som partiet blivit allt mer beroende av till följd av tappet bland arbetare ute i landet. 

– Vi har pensionärerna, vi har invandrarna, vi har kvinnorna i offentlig sektor och med vårt budskap om att vara garanten mot SD har vi akademikerna i storstäderna, förutsatt att vi inte ger oss på deras privatekonomi, som en socialdemokrat uttrycker saken.

Värjer sig mot skattehöjningar

S-ledningen värjer sig alltså mot kraven på stora skattehöjningar. Men att kommunpolitikerna pekar ut Centerpartiet som koalitionspartner är mer välkommet och ligger helt i linje med Stefan Löfvens (S) plan för fortsatt regeringsmakt.

Det kan tyckas en smula märkligt att samma politiker som vill höja skatterna vill regera med det parti som har fortsatta skattesänkningar på jobb och företagande som en av sina främsta prioriteringar. Det parti som inte sällan placerat sig till höger om Moderaterna i den ekonomiska politiken och i arbetsmarknadspolitiken.

En förklaring är historien, S och C har ju samarbetat förr. Ännu viktigare är sannolikt att även kommunpolitikerna är på det klara med att det än en gång kan vara Annie Lööf (C) som sitter på nycklarna till Rosenbad. 

Skepsism mot januariavtalet

Samtidigt tycker hälften av de som svarat att januariavtalet har påverkat Socialdemokraterna negativt. Och den åsikten är utbredd i partiet. Det talar för att det kommer bli svårt för partiledningen att få acceptans för lika stora eftergifter som senast. 

Och ska man ta Magdalena Andersson (S) på orden är de växande klyftorna den stora utmaningen vid sidan om klimatet och äldreomsorgen. I en intervju med SVD nyligen slog hon fast att 2020-talet blir ett vänsterdecennium.

Trots det talar det mesta för att Socialdemokraterna åter går till val på ett defensivt budskap när det gäller skatterna där det viktigaste är att inte sänka dem.  Och att stora satsningar på välfärden är det främsta verktyget för omfördelning och ökad jämlikhet. Skattesänkningar mot välfärd igen alltså. Kryddat med en något skarpare vänstergir i retoriken.

Det sena vallöftet om höjda skatter för dem med de högsta kapitalinkomsterna kan ju S alltid gå till val på igen. Det har ju trots allt inte blivit verklighet den här mandatperioden heller.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.