Statsminister Stefan Löfven (S) i partiledarutfrågningen. Foto: SVT

Analys: ”Löfven (S) gav inga svar om växande köer”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Socialdemokraterna är på väg mot ett historiskt dåligt val, om ingen fundamental uppryckning sker i valrörelsens slutskede. Frågan är dock hur det ska gå till. Några tydliga svar gavs i alla fall inte i SVT:s utfrågning med statsministern.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Tvärtom fångade partiledarutfrågningen med Stefan Löfven många av de dilemman som Socialdemokraterna försöker hantera i valrörelsen.

Tydligast är det inom migrationspolitiken där partiet lanserat en stramare flyktingpolitik som går ut på att färre asylsökande ska komma till Sverige. Samtidigt har regeringen under våren drivit igenom en tillfällig lag som ska ge 9 000 ensamkommande unga en ny chans att stanna i Sverige.

Val 2018 – #dinröst

Detta avsnitt i programmet illustrerade tydligt Socialdemokraternas problem där väljarna möter två helt olika politiska budskap från partiet. Å ena sidan ett budskap om en hårdare flyktingpolitik, å andra sidan ett beslut som snarare signalerar motsatsen.

Gynnat SD – socialdemokrater söker sig till V

Det här har skadat Socialdemokraterna och är sannolikt en viktig förklaring till partiets nedgång i opinionen. Fokuset på flyktingpolitiken i debatten har i stället gynnat Sverigedemokraterna.

Detta i kombination med Stefan Löfvens medvetna ambition att föra Socialdemokraterna mot den politiska mitten har också lett till att socialdemokrater på vänsterkanten har sökt sig till Vänsterpartiet.

Konsekvensen är att Socialdemokraterna i många mätningar nu är nere på historiskt låga nivåer i opinionen inför ett riksdagsval.

Vårdköerna växt kraftigt

I SVT:s partiledarutfrågning togs också problemen inom sjukvården upp. Statsministern kontrade med att varna för ”svartmålning” men fakta är att tillgängligheten är ett växande problem inom sjukvården.

Under den här mandatperioden har köerna inom sjukvården växt kraftigt trots att Stefan Löfven alltid framhåller hur stora satsningar som gjorts på välfärden. Trots upprepade frågor om denna utveckling undvek statsministern att svara på frågorna och försökte snarare lägga skulden på den tidigare alliansregeringen.

Han ville heller inte kännas vid något ansvar för att regeringen inte klarat av att uppfylla vallöftet från 2014 om att korta köerna till cancerbehandlingar utan försökte i stället flytta fokus till de satsningar regeringen lovar i den här valrörelsen.

Ville inte precisera

De växande klyftorna i samhället var ett annat tema under utfrågningen där statsministern fick frågor om varför regeringen inte gjort mer under mandatperioden. Stefan Löfven svarade att ytterligare åtgärder kommer att presenteras före valet, vilket indikerar en skärpt kapitalbeskattning.

Det handlar dock inte om höjd fastighetsskatt eller den traditionella förmögenhetsskatten, menade statsministern.

Han ville själv inte närmare precisera vilken typ av åtgärder det handlar om.

Vill gynna landsbygden

Ett annat ämne som togs upp var klimatpolitiken och den höjda skatten på bensin- och diesel, något som kan drabba människor på landsbygden som ofta saknar alternativa färdmedel. Utan buss och tunnelbana är många hänvisade till just bilen.

Det här är en politiskt kontroversiell fråga för Socialdemokraterna som i det här valet försöker attrahera landsbygdsväljare och bromsa en väljarström till Sverigedemokraterna.

Här utlovade dock statsministern nya och mer generösa reseavdrag för den som har långt till jobbet, vilket ska gynna just människor på landsbygden.

Löfven tänker inte ändra sig om skatten

Stefan Löfven har återkommande pekat ut det kommande valet som en folkomröstning om välfärden. Han ställer här Socialdemokraternas löften om satsningar på välfärden mot de skattesänkningar som både Alliansen och Sverigedemokraterna talar om. Det går inte att satsa på välfärden och samtidigt sänka skatten, menar Stefan Löfven.

Men beräkningar från Ekonomistyrningsverket (ESV) visar att såväl Göran Perssons socialdemokratiska regering som Fredrik Reinfeldts alliansregering kunde sänka skatterna samtidigt som resurserna växte till välfärden.

Stefan Löfven ville dock inte låta sig övertygas av detta utan vidhöll att sänkt skatt inte går att kombinera med satsningar på välfärden.

Det här är en hörnsten i Socialdemokraternas retorik inför valet och det tänker Löfven inte ändra på.

Ställer du dig frågan: Vad ska jag rösta på? Gör Valkompassen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet