Statsminister Stefan Löfven (S) besöker ett äldreboende i Roma på Gotland, under partiets dag under Almedalsveckan i Visby. Foto: Henrik Montgomery/TT

Analys: Kampen om dagordningen tar ny fart

Publicerad
Analys ·

Kampen om den politiska dagordningen inför valet tar nu ny fart. Medan Alliansen försöker lyfta gängkriminalitet och skottlossningar, väljer Socialdemokraterna att fokusera på höjda pensioner.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Dragkampen är i full gång inför valrörelsen. Partierna manövrerar för att valrörelsen ska handla om just deras frågor. Det kan få stor betydelse för valresultatet. Alla partier vill att valrörelsen ska utkämpas på deras egen ”hemmaplan”, det vill säga att debatten ska handla om frågor där de har stort förtroende bland väljarna.

Att debatten under våren mest handlat om migrationspolitik och integration tycks ha gynnat Sverigedemokraterna. Partiet har ökat i opinionsmätningarna och är nu Sveriges näst största parti.

Almedalen 2018

”Lag och ordning” har fått förnyad kraft

De senaste veckornas skottlossningar och dödsskjutningar innebär att lag och ordning fått förnyad sprängkraft som politisk sakfråga. De partistrateger, framför allt inom Socialdemokraterna, som hoppades att denna fråga skulle sjunka undan inför valrörelsen har hittills inte fått rätt. Fortsatta skottlossningar in i valrörelsen kan ge frågan en avgörande betydelse för valutgången.

Alliansen var inte sena att nappa på detta och de fyra partiledarna presenterade på torsdagen ett gemensamt program för att motverka våld och gängkriminalitet. Många av åtgärderna känns igen från den politiska debatten, men Alliansen kan ändå nu efter dagar av intern söndring visa upp politisk enighet i en fråga som rankas högt av väljarna.

Moderaterna har hög trovärdighet bland väljarna när det gäller lag och ordning. En debatt på detta område kan således gynna just detta parti. Alliansens överenskommelse präglas också till stor del av Moderaternas politik.

Kan också gynna SD

Men en debatt om lag och ordning kan också gynna Sverigedemokraterna. Partiet har ganska hög trovärdighet bland väljarna i denna fråga. Om väljarna dessutom kopplar brottsligheten till invandringen kan frågan ge ännu större utväxling för Sverigedemokraterna.

Samtidigt är det ganska tacksamt för Alliansen att presentera gemensamma förslag på detta område. Partierna är rätt lika här i sina politiska prioriteringar och det finns inga större tvistefrågor.

Symboliskt är det också viktigt för Alliansens partiledare att kunna uppträda gemensamt med konkreta politiska förslag. Veckan som gått har ju annars mest präglats av splittring och motsättningar mellan allianspartierna.

Genom utspelet lyckades Alliansen också störa statsminister Stefan Löfvens utspel om höjda pensioner. Också detta ska ses som en del i det politiska spelet inför valet.

Löfven håller sig på ”hemmaplan” i Almedalen

Socialdemokraterna och Stefan Löfven har det senaste året annars talat allt mer om lag och ordning. Partiets strateger är oroliga att släppa frågan till de politiska motståndarna och har lovat att ligga i framkant i debatten om brottsligheten. Stefan Löfven pekade också ut lag och ordning som en hjärtefråga för partiet när han höll sitt tal den första maj i år.

I Almedalen är det dock justitieminister Morgan Johansson som framför allt tar denna debatt. Statsminister Stefan Löfven håller sig hellre på partiets hemmaplan. Han talar välfärd men lyfter också pensionerna, en fråga som Socialdemokraterna fokuserar allt mer på.

Det handlar både om att det finns ett missnöje med låga pensioner bland många pensionärer, men också om att många som fortfarande jobbar är oroliga för en alltför låg pension. Dessutom är ålderspensionärerna en allt viktigare väljargrupp.

I höstens val beräknas 27 procent av de röstberättigade vara pensionärer. I denna grupp är också valdeltagandet högt. Stefan Löfven har således redan lovat höjda pensioner nästa mandatperiod, men tar nu ytterligare ett steg och utlovar en kraftig höjning av pensionerna också på lång sikt. När dagens 20-30 åringar går i pension ska de få åtminstone 70 procent av slutlönen i pension, är statsministerns budskap.

S äger inte pensionsfrågan själva

Med tanke på hur lång tid det är till dess får det nog betraktas som tämligen svårt att idag bedöma huruvida detta vallöfte kommer att infrias eller ej. Socialdemokraterna själva äger nämligen inte frågan. Förändringar i pensionssystemet bestäms av den så kallade pensionsgruppen och där ska alla partier vara överens om eventuella förändringar.

Den höjning av arbetsgivaravgiften som Socialdemokraterna idag föreslår som finansiering kan också bli kontroversiell i den politiska debatten. Högre kostnader för företagen kan leda till färre jobb, menar kritikerna och varnar för en sämre ekonomisk utveckling.

Just den samhällsekonomiska utvecklingen på lång sikt, i detta fall 30-40 år, avgör ju slutligen hur höga pensionerna slutligen blir för dagens 20-åringar. Såvida inte partierna vill göra om pensionssystemet från grunden igen.

Fakta

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Almedalen 2018

Mer i ämnet