Bygget av tält, staket och scen är i full gång i Vänskapsparken i Rosengård i Malmö inför den nio dagar långa politikfestivalen Malmedalen med start på lördag. Foto: Johan Nilsson/TT

Almedalen i ny form i Rosengård

Uppdaterad
Publicerad

Almedalen är till för eliten. Det är de som kan vara på plats, vilket är väldigt sorgligt och tråkigt – bara grejen att det är ute på en ö och kostar skjortan, säger Malmedalens festivalgeneral Christian Glasnovic till TT.

I Rosengård blir det tvärtom – mitt i bostadsområdet Herrgården, i en park omgiven av bostäder, med start under lördagen. Målet är att höja valdeltagandet i Herrgården och andra områden i Malmö där de röstberättigade inte alls är lika benägna att gå till valurnan som genomsnittssvensken. I förra riksdagsvalet var valdeltagandet i Herrgården 52 procent.

”Hänga med folket”

– Vi vill öka valdeltagandet, men vi vill också visa politikerna att man inte bara behöver komma hit här och knäppa en bild, man kan komma hit och hänga med folket, säger Christian Glasnovic.

En viktig orsak till det låga valdeltagandet tror han är att invånarna i Herrgården och liknande bostadsområden kommer från länder där det inte finns rösträtt på samma sätt. Men det handlar också om kunskap, påpekar han. Han jobbar med ungdomar för föreningen Rörelsen gatans röst och ansikte och många av dem han möter har ingen aning om vad ”rödgrön regering” eller ”allianspartier” betyder.

– Vi är partipolitiskt obundna. Vi har sagt att under eventet ska vi lära oss om politik.

Löfven kommer inte

Allra helst hade han önskat att statsministern och alla övriga partiledare kom till Malmedalsveckan, men han är ändå nöjd med de representanter som partierna valt att skicka.

Utöver lokala partiföreträdare medverkar Lars Adaktusson (KD), Anders W Jonsson (C), Elisabeth Svantesson (M), Gustav Fridolin (MP), Gudrun Schyman (Fi), Christer Nylander (L), Margot Wallström (S), Jonas Sjöstedt (V) och Mattias Karlsson (SD).

– I slutet av dagen behöver folket lära känna de här personerna. Det är väldigt viktigt. Man ser dem oftast i tv i konstiga debatter och konstiga sammanhang och i stället för att det ska byggas upp någon form av hat eller något sådant så är det bättre att de här personerna kommer hit och är här på scenen och umgås med dem som bor här, säger Christian Glasnovic.

”Bryta mark”

Ambitionen är att de politiska talen ska finnas översatta på arabiska, somaliska och engelska, så att så många som möjligt kan hänga med i vad som sägs. Utöver tal blir det seminarier och panelsamtal om olika ämnen.

I Herrgården fick Socialdemokraterna 79 procent av rösterna i förra riksdagsvalet.

– Jag tror att alla partier vill in och bryta mark här, säger Christian Glasnovic.

Fakta: Malmedalsveckan

Nio dagar om politik i Vänskapsparken, Rosengård, Malmö.

Tid: 18-26 augusti klockan 15-20.

Partier: Samtliga riksdagspartier plus Fi, precis som i Almedalen får partierna varsin dag.

Teman: Utöver tal blir det panelsamtal och seminarier. Varje dag har sitt eget tema: Företagande och entreprenörsskap, hälsa och omsorg, arbete och etablering, integration och migration, jämställdhet och jämlikhet, skola och utbildning, delaktighet och valdeltagande, bostad och stadsmiljö, trygghet och insatser.

Finansiering: Malmö stad sponsrar evenemanget med en miljon kronor.

Arrangör: Föreningen Rörelsen gatans röst och ansikte.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.