Under Almedalsveckan har polisen öppnat omkring 35 förundersökningar gällande bland annat hets mot folkgrupp och misshandel. Foto: TT

Dubbelt så många polisanmälningar under Almedalsveckan

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälda brott har fördubblats under årets Almedalsvecka jämfört med 2017. Under veckan har polisen öppnat omkring 35 förundersökningar gällande bland annat hets mot folkgrupp och misshandel. Och siffran kan komma att öka ytterligare.

Natten mellan fredag och lördag greps och anhölls fem nazister misstänkta för hets mot folkgrupp i Almedalen. På lördagskvällen hade samtliga släppts. Men misstankarna mot dem kvarstår och polisen jobbar med flera misstänkta brott som begåtts under den gångna politikerveckan.

– Vi har i nuläget ungefär 35 förundersökningar öppna som är relaterade till Almedalskommenderingen. Att Almedalsveckan tar slut betyder ju inte att de avslutas, utan vi fortsätter med dessa ärenden, säger polisens talesperson Carina Skagerlind.

Kan bli fler anmälningar

Bland dessa brott finns bland annat flera fall av hets mot folkgrupp, misshandel och störande av ordning.

Carina Skagerlind betonar att antalet förundersökningar kan komma att bli fler. Polisen har exempelvis inte granskat NMR:s tal ännu. Polisen har en hel del bildmaterial och vittnesuppgifter som kan komma till användning i utredningarna av de misstänkta brotten.

Det står dock klart att antalet anmälda brott har ökat betydligt det här året jämfört med Almedalsveckan 2017, då antalet förundersökningar landade på drygt 15 stycken, enligt Skagerlind.

Lugn natt mot söndag

Under den gångna veckan har det kommit in flera rapporter om våld och oroligheter med koppling till nazistiska NMR:s närvaro i Almedalen. Natten mellan lördag och söndag har dock gått lugnt till utan några anmälda incidenter.

– Det märks att det är mindre folk här nu, säger Carina Skagerlind.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.