Analys: ”Krisen för MP och L kan bädda för maktskifte”

Publicerad
Analys ·

Miljöpartiet dyker återigen i opinionen och krisen för Liberalerna fördjupas. För Miljöpartiet innebär det extra press när partiet snart väljer nytt kvinnligt språkrör. Samtidigt kan krisen för Miljöpartiet och Liberalerna bädda för ett maktskifte efter nästa val.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

SVT/Novus väljarbarometer visar en signifikant nedgång i väljarstödet för Miljöpartiet. Trots att partiet utropade sig som segrare när Preem drog tillbaka sin ansökan om att bygga ett nytt raffinaderi i Lysekil tycks inte detta haft några effekter på väljaropinionen. Inte heller partiets motstånd mot en mer restriktiv migrationspolitik. Tvärtom verkar Miljöpartiet ha svårt att locka väljare i en tid när samhällsdebatten kretsar kring coronakrisen och gängbrottsligheten.

Miljöpartiets nedgång med 1,3 procentenhet innebär att partiet nu åter ligger under riksdagsspärren. Det sätter press på både valberedningen och partiet, som nu ska vaska fram ett nytt kvinnligt språkrör. Isabella Lövin har meddelat sin avgång och i slutet av januari ska partiet välja hennes efterträdare.

Mycket står på spel

Åtta kandidater har anmält sitt intresse, men alla är tämligen okända i bredare väljargrupper. Ingen av dem har heller hittills satt några djupare spår i svensk politik. Det blir alltså en svår uppgift för valberedningen att bedöma vem av dessa kandidater som kan ha förmågan att vända den negativa trenden för Miljöpartiet.

Samtidigt kan det stundande språkrörsvalet bli direkt avgörande för Miljöpartiets möjligheter att bli kvar i riksdagen. Mycket står alltså på spel när partiet i detta krisartade opinionsläge ska samlas för att utse Isabella Lövins efterträdare.

Öppnar för maktskifte

För statsminister Stefan Löven är opinionsläget denna höst ingen uppmuntrande läsning. Två av hans samarbetspartier, Miljöpartiet och Liberalerna, ligger under riksdagsspärren och för Liberalerna fördjupas krisen ytterligare. Avgörande delar av hans regeringsunderlag riskerar att smälta bort i nästa riksdagsval.

Skulle Liberalerna och Miljöpartiet åka ur riksdagen bäddar det för maktskifte. Om denna väljarbarometer vore valresultat skulle Moderatledaren Ulf Kristersson bli statsminister. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna samlar just nu 176 riksdagsmandat, vilket ger en majoritet i riksdagen.

Ingen uppgång för S

En annan slutsats av väljarbarometern är att opinionen denna höst inte alls tycks utvecklas efter samma mönster som i våras. I alla fall inte hittills. Trots att coronasmittan åter tagit ett grepp om Sverige syns inget av den uppgång i opinionen för Socialdemokraterna som skedde i våras.

Uppenbart har varken regeringen eller Socialdemokraterna denna gång lyckats framstå som en nationell, enande kraft. I stället ligger Socialdemokraterna i den här undersökningen i princip stilla i opinionen och dessutom på en relativt låg nivå. Samtidigt är den fortsatta tendensen att Moderaterna och Vänsterpartiet successivt stärks i opinionen.

Noterbart är också att Sverigedemokraterna står och stampar. Trots att debatten under hösten handlat en hel del om både brottslighet och migration har inte Sverigedemokraterna lyckats erövra nya väljare. Därmed är Moderaterna nu med klar marginal Sveriges näst största parti vilket gör moderatledaren Ulf Kristersson till den, i alla fall för stunden, obestridde oppositionsledaren.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.