SVT/Novus: Miljöpartiet under riksdagsspärren i ny mätning

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets uppgång i opinionen de senaste månaderna är nu ett minne blott. Partiet backar kraftigt i SVT/Novus senaste väljarbarometer och hamnar under riksdagsspärren. 

Miljöpartiet backar mest i SVT/Novus väljarbarometer i november, med 1,3 procentenheter. Partiet får 3,9 procent och skulle därmed hamna utanför riksdagen. Förändringen är den enda som är statistiskt säkerställd i denna mätning.

– Jag tycker inte det är alarmerande siffror, men vi tar det på allvar och det är en tydlig signal om att vi måste göra mer och bättre, säger Märta Stenevi, partisekreterare i Miljöpartiet.

M går framåt

Moderaterna går framåt och får 22,0 procent. Det är den bästa notering som partiet har haft i SVT/Novus sedan april 2018. Moderaterna har främst fått väljare från Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna. 

– Moderaterna har återtagit sin roll som ledande oppositionsparti nu under coronaepidemin, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.   

MP-väljare går till V

Samtidigt går det även bra för Vänsterpartiet som ökar till 10,6 procent.  

– Vänsterpartiet har tagit väljare från Miljöpartiet och det verkar som att väljare uppfattar det som att V har en tydligare väg framåt än vad MP har i dag, säger Torbjörn Sjöström.  

Fortsatt tufft för L

Liberalerna fortsätter sin kräftgång och får 2,7 procent, den sämsta noteringen för partiet sedan februari 2019.  

– Liberalerna har ett jätteproblem med sin roll som passivt stödparti till regeringen, säger Sjöström.

Oklarhet i regeringsfrågan

Även kommunstyrelsens ordförande i Landskrona, Torkild Strandberg (L), anser att samarbetet med regeringen har skapat förvirring. 

– Det upplevs som att vi är otydliga i regeringsfrågan och vem vi kommer peka på som statsminister i nästa val. Så länge den osäkerheten finns kvar tror jag att vi kommer se opinionssiffror som påminner om dagens, säger han.

Novus vd: "Moderaterna har återtagit rollen som ledande oppositionsparti" Foto: SVT

Det är 3783 slumpmässigt utvalda personer bland röstberättigade svenskar som har valt att delta och svarat i undersökningen. Undersökningen har genomförts per telefon, SMS och post. Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar tycker i frågan. En antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat. Totalt utgör de som inte svarat 53 procent av det totala antalet tillfrågade som var 7138 personer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.