SVT:s inrikespolitiska reporter erfar att Ulf Kristersson (M) redan nu har ett massivt stöd i kampen om partiledareposten. Foto: Noella Johansson / TT

Analys: Kristersson storfavorit till partiledarposten

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det blir allt mer uppenbart att näste moderatledare med all sannolikhet heter Ulf Kristersson. Han har ett brett stöd från flera ledande partikamrater och de fyra förbund som hittills nominerat honom kommer att följas av fler, bland annat Stockholm. Nu väntar hans anhängare på att han själv ska lämna besked, vilket kommer att ske inom kort, enligt mina källor.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

När Dalarna på torsdagskvällen nominerade Ulf Kristersson till ny partiledare är det långtifrån det sista länsförbundet som kommer ställa sig bakom den ekonomisk-politiske talespersonen som ny partiledare för Moderaterna.

Enligt mina källor vill även det största länsförbundet, Stockholms län, se honom som Anna Kinberg Batras efterträdare, liksom Stockholms stad. Även i förbundsstyrelsen Skåne är Kristersson storfavorit. Det skulle innebära att han redan nu har ett massivt stöd.

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

Mycket erfaren

Skälet är förstås hans långa erfarenhet som kommunpolitiker, statsråd och nu senast skuggfinansminister. Han får gott betyg av partikamraterna för sina debatter mot finansminister Magdalena Andersson (S) och är någorlunda välbekant för väljarna, vilket är nog så viktigt med ett år kvar till valet. Dessutom är han fast förankrad i de politiska idéerna kring det “nya utanförskapet” som Moderaterna vill gå till val på och står bakom de många reformgruppernas förslag som partiet tänkt presentera inför stämman i mitten av oktober.

– Han är hjärtat i berättelsen om utanförskapet, som en moderat uttrycker saken.

LÄS MER: De kan ta över efter Kinberg Batra

Var står han i SD-frågan

En av de första frågorna han kommer att få svara på är hur han ställer sig till att Anna Kinberg Batra gläntade på dörren till Sverigedemokraterna i januari. Kristersson sitter i partiledningen och var med och fattade det beslutet under ett “partiledningsinternat” i Amsterdam bara dagar före presskonferensen den 19:e januari. Men redan då uppgav källor att han varit tveksam till beslutet och hur det sedan kommunicerades.

Sannolikt kommer han att modifiera den ärvda positionen i regeringsfrågan och på sitt resonerande vis ge ett svar som ändå går ut på att det viktigaste nu är att hålla ihop alliansen. Att han skulle gå lika långt som Mikael Odenberg i sitt avståndstagande mot SD är mindre troligt. En del av partiet tycker fortsatt att Sverigedemokraterna mycket väl kan utgöra regeringsunderlag för en M-ledd regering.

LÄS MER: Någon av dem blir ny moderatledare – enligt spelbolagen

Tappat till C öppnar för omställning

För Anna Kinberg Batra, som fick ärva den avskydda Decemberöverenskommelsen av Fredrik Reinfeldt, var det mycket viktigt att visa sig tuff i opposition. Det interna trycket på henne att fälla Stefan Löfven (S) och ta över makten med stöd av Sverigedemokraterna var hårt och hon, som hade lovat att lyssna på partiet, gjorde just det.

Ett annat viktigt skäl till utspelet i januari var Centerpartiet. Den moderata partiledningen ville sätta press på sin gröna allianskamrat som de menade kommit alltför lindrigt undan i regeringsfrågan. Men den planen fallerade nästan i samma ögonblick som Annie Lööf (C) sa “politisk cirkus” och fick ännu fler “Reinfeldtmoderater” att byta parti. Och det är just det stora tappet till Centerpartiet som nu skulle göra det möjligt för Ulf Kristersson att justera Moderaternas inställning i regeringsfrågan.

LÄS MER: Mats Knutson om Odenberg: ”Finns andra kandidater som har större chanser”

Har uppmanats att träda fram

Om Ulf Kristersson inom kort, som mina källor uppger,  meddelar att han är redo att axla partiledarskapet om valberedningen ställer frågan så är det något ganska unikt för Moderaterna. Vanligtvis brukar den som ställer sig upp och säger “jag vill” försämra sina chanser. Men trycket inom partiet på att få till stånd en mer öppen process är stor och flera personer har uppmanat Ulf Kristersson att faktiskt öppet träda fram för att undvika att partiledarvalet uppfattas ske i slutna rum. Att Mikael Odenberg gick ut och kandiderade har stärkt partikamraternas förhoppning om större transparens.

LÄS MER: Bildt ställer inte upp som partiledare för Moderaterna

Öppen strid lockar inte

Den andra favoriten till partiledarposten, Elisabeth Svantesson, har ännu inte lämnat besked om hon vill kandidera eller inte men det troliga är ändå att hon och Ulf Kristersson kommer överens om vägen framåt. Att ta en strid om partiledarskapet lockar knappast Kristersson som fortfarande är präglad av striden mot Fredrik Reinfeldt om ordförandeskapet i ungdomsförbundet MUF 1992. 

En lösning som flera av Kristerssons anhängare nu spekulerar i är att Elisabeth Svantesson, som har stort förtroende internt, kan ta över rollen som ekonomisk-politisk talesperson när Ulf Kristersson blir partiledare.

LÄS MER: Moderaterna håller extrastämma 1 oktober

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

Mer i ämnet