Statsminister Stefan Löfven har ju hela tiden hävdat att han inget visste om IT-skandalen förrän i ett sent skede. Foto: TT

Analys: Löfven i skottgluggen – politisk thriller att vänta

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

IT-skandalen vid Transportstyrelsen kan bli en politisk thriller för regeringen i riksdagen under våren. Nu är det statsminister Stefan Löfven som hamnar i skottgluggen. Det handlar om hans ansvar som statsminister, men också om vad han gjorde och hur mycket han visste.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Riksdagens konstitutionsutskott, KU, håller sin första utfrågning på torsdagen. Säkerhetspolisen är kallad för att bland annat svara på frågor om de kontakter som varit mellan myndigheten och regeringskansliet. En avgörande fråga här är vilka som informerats och vilken typ av information som getts.

Statsminister Stefan Löfven har ju hela tiden hävdat att han inget visste om IT-skandalen förrän i ett sent skede, i januari 2017. Trots att Säpo långt tidigare, redan i februari 2016, informerade hans närmaste statssekreterare Emma Lennartsson. När uppgifterna kom fram om hur tidigt hon fått information tvingades hon snabbt att avgå. Beskedet lämnades sent en söndagskväll vilket gav intryck av en panikartad avgång. Lennartsson hade ju tidigare hävdat att hon fick information om IT-skandalen först i december 2016  – alltså tio månader efter mötet med Säkerhetspolisen.

Märkliga turer

Turerna kring de uppgifter som delgavs Emma Lennartsson är också märkliga. Regeringskansliet har hävdat att hon inte förstod informationen, och därmed inte insåg dess allvar, vilket har använts som argument för att hon inte förde uppgifterna vidare till statsministern. Stefan Löfven har ju hävdat att han fick information först i januari 2017.

Detta skeende blir avgörande för riksdagens KU att genomlysa och klarlägga. KU:s granskning handlar ju ytterst om statsrådens tjänsteutövning. Om statsministern inte fick denna viktiga information, är frågan om det beror på ett strukturellt fel inom regeringskansliet eller om det handlar om personliga brister bland medarbetare eller andra statsråd, som faktiskt var informerade?

Alla uppgifter betraktas som röjda

Att statsministern borde ha informerats ifrågasätter ingen idag. Inte heller betydelsen av det som inträffade. Statsministern anser själv att IT-skandalen är mycket allvarlig och har kallat den ”ett haveri”.

Transportstyrelsen har i sin interna granskning av händelsen kommit till slutsatsen att ett 80-tal obehöriga utländska datatekniker hade tillgång till myndighetens samlade information, varav mycket var sekretessbelagt. Alla uppgifter måste därmed betraktas som röjda, vilket har drabbat bland annat Försvarsmakten och polisen.

Kommer Löfven att prickas?

Även om KU i sin granskning landar i slutsatsen att statsministern faktiskt inte var informerad kan utskottet ändå komma fram till att han förtjänar kritik, vilket är den formella beteckningen på det som i media brukar kallas ”att prickas”. Statsministern är nämligen ytterst ansvarig för att se till att regeringskansliet och inte minst statsrådsberedningen fungerar i olika ärenden. I det här fallet är det uppenbart att så inte varit fallet, särskilt inte när viktig information som delgetts regeringskansliet inte nått fram till statsministern.

Ygeman informerades av Säpo

Kärnan i det här granskningsärendet är den bristfälliga informationsgivningen. Den före detta inrikesministern Anders Ygeman informerades till exempel av Säkerhetspolisen redan i början av 2016. Men inte heller han förde uppgifterna vidare till statsministern.

Anders Ygeman har själv sagt att hans fokus var att se till att de egna myndigheterna agerade utifrån informationen, inte att prata med statsministern. Detsamma gäller försvarsminister Peter Hultqvist som också han informerades tidigt, men lät bli att gå vidare med uppgifterna till statsministern.

Statsministern höll ovetande

I efterhand har statsministern uppgett att det statsråd som faktiskt hade i uppgift att informera honom var den dåvarande infrastrukturministern Anna Johansson, formellt ansvarig för myndigheten Transportstyrelsen. Men Anna Johansson berättade aldrig något, enligt egen utsago för att inte heller hon kände till IT-affären. Hennes statssekreterare hade visserligen fått information, men valde att inte föra den vidare till sin minister.

Så genom en rad olika omständigheter hölls alltså statsministern, enligt detta resonemang, ovetande om haveriet vid Transportstyrelsen. Det är dessa turer som blir huvudfokus för KU:s granskning under våren.

Tre har fått avgå

Två statsråd har redan tvingats avgå, Anders Ygeman och Anna Johansson. Även statssekreteraren Emma Lennartsson har avgått. Peter Hultqvist klarade hotet om en misstroendeförklaring i riksdagen sedan Alliansens enade front rämnat. I slutändan ville varken Liberalerna eller Centerpartiet avsätta honom.

Men om KU:s granskning landar i allvarliga anklagelser mot statsministerns agerande, eller brist på agerande, lär frågan om en misstroendeförklaring lyftas igen. I så fall före riksdagens sommaruppehåll, bara några månader före valet.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.