Säkerhetspolisen är först ut i raden av flera nyckelpersoner som ska höras i Riksdagens konstitutionsutskott (KU). Till höger syns KU i somras när de höll pressträff om granskningen av regeringen. Foto: TT

Säkerhetspolisen frågades ut om IT-skandalen

Uppdaterad
Publicerad

KU-utfrågningarna om IT-skandalen på Transportstyrelsen inleddes på torsdagen. Först ut var Säpochefen som gav sin syn på regeringens hantering och vilka åtgärder som vidtogs.

– Inget överraskande, men viktig information, säger ordförande Andreas Norlén (M) om förhören som inte var offentliga.

KU:s ordförande Andreas Norlén (M) säger att Säpochefens dragning för utskottet är en viktig pusselbit i arbetet med att kartlägga regeringens hantering av säkerhetsbristerna i det som pågick på Transportstyrelsen.

– En av kärnfrågorna i granskningen är när regeringen fick information om vad och vilka åtgärder som då vidtogs, säger Norlén till TT.

– Jag ska inte säga att jag blev otroligt överraskad över det som säkerhetspolisen sade i relation till mycket annat som vi har fått veta. Men min uppfattning är att man gav en bra bild av sin informationsgivning. Sedan får vi återkomma till i vilken mån vi ser eventuella likheter eller skillnader jämfört med regeringens bild, säger Andreas Norlén efter utfrågningen med Säpochefen som pågick i över två timmar.

Regeringen granskas

Under sommaren avslöjades det att mängder av hemlig information hanterats av personer utan säkerhetsklassning i samband med myndighetens upphandling av IT-tjänster. Flera partier krävde då en utredning av hur regeringen agerat.

Det handlar om vem som fick veta vad, när de fick veta det och vilka åtgärder som vidtagits. Även den förra regeringen utreds.

Konstitutionsutskottets uppgift är att granska om regeringen och ministrarna följer reglerna för regeringsarbetet, om de inte gjort det kan de komma att kritiseras av utskottet.

Fortsätter i vår

Det är ett mycket omfattande material som ligger till grund för själva utredningen. Konstitutionsutskottet har begärt in skriftliga svar och underlag från regeringen och Transportstyrelsen under större delen av hösten. Bara de offentliga handlingarna är på omkring 1.500 sidor.

Utfrågningarna i KU fortsätter i mars och april. De avslutande utfrågningarna i april blir med de närmast berörda ministrarna och sist av alla frågas statsminister Stefan Löfven ut.

Resultatet av utredningen kommer att presenteras tidigast i början av sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.