Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: TT arkiv

Regeringen tiger om interna granskningen

Publicerad

Regeringskansliet får bakläxa för hanteringen av IT-skandalen på Transportstyrelsen. Mer än så får ingen just nu veta, trots löften om en öppen granskning.

I juli tillsattes en intern granskning av regeringskansliets märkliga hantering av IT-skandalen på Transportstyrelsen. Uppdraget: Att ta reda på hur det kunde ta 480 dagar innan statsministern nåddes av Säpos larm om säkerhetsbrister i Transportstyrelsens känsliga dataregister.

Löfte om insyn

Utredningen har pågått sedan i somras men när Dagens Nyheter försöker ta del av resultatet lägger regeringen locket på. Trots statsminister Stefan Löfvens uttryckliga löften om full transparens.

”En slutsats av genomlysningen är att det interna informationsutbytet, som i de flesta fall fungerar väl, i det här fallet borde ha fungerat bättre”, skriver regeringskansliet kommunikationsenhet i ett mejl till DN:s reporter.

Hemliga detaljer

Det är allt tidningen får veta. Trots upprepade påstötningar vill ingen svara på frågor, samtidigt som man hemlighåller vilka som arbetat med utredningen. Enligt DN saknas också samlad dokumentation av genomlysningen.

Hans Wallmark, försvarspolitisk talesperson för Moderaterna, är kritisk till hanteringen:

”Ständigt duckande”

– Det är svårt att veta vad genomlysningen egentligen har lett till. Detta är ett genomgående problem med hanteringen av Transportstyrelsen. Det är ett ständigt duckande – man får dra och slita ur informationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IT-skandalen

Mer i ämnet