Vårdfrågan är ”hemmaplan” för Socialdemokraterna. Foto: TT

ANALYS: Socialdemokraterna kan gynnas av sjukvårdskrisen

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Trots en krisande sjukvård med växande vårdköer är det inte självklart att regeringen i slutändan kommer att förlora på en sådan debatt i valrörelsen. Tvärtom kan det stora regeringspartiet, Socialdemokraterna, faktiskt gynnas av en valdebatt om problemen i sjukvården.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Sittande regering hamnar ofta i skottgluggen för kritik när det är problem inom olika viktiga samhällssektorer. Just nu ser sjukvården och de allt längre väntetiderna ut att bli en av de stora valfrågorna.

Enligt tillgänglig statistik från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys är bilden entydig. Vårdköerna har växt påtagligt sedan 2014 och särskilt kraftig är ökningen 2015 och 2016.

Val 2018 – #dinröst

Regering och opposition skyller på varandra

Sittande regering skulle alltså riskera att få bära hundhuvudet för den här utvecklingen. Och så kan det mycket väl bli. Oppositionen gör allt för att trumma in att det är regeringens fel, bland annat avskaffande av den så kallade kömiljarden.

Den rödgröna regeringen å andra sidan brukar skylla på den förra alliansregeringen och anklaga den för stora skattesänkningar som lett till en underfinansierad sjukvård.

Överens om satsning på vården

Nu tycks emellertid både regering som opposition vara överens på en punkt: Att det behövs avsevärt mer resurser till sjukvården. En löfteskarusell av stora mått har således dragit igång inför den stundande valrörelsen.

I senaste budgetpropositionen föreslog regeringen åtgärder motsvarande 5,5 miljarder kronor utöver vad som anslagits i budgeten för 2017. Bland förslagen fanns bland annat en patientmiljard som ska användas för att korta köerna.

De borgerliga partierna håller fast vid sin kömiljard, även om flera partier valt att bygga ut den. Moderaterna till exempel vill satsa tre miljarder kronor på att korta köerna, medan Kristdemokraterna både vill ha återinförd kömiljard och dessutom satsa två miljarder kronor på en särskild vårdplatsgaranti.

Flera partier, bland annat Liberalerna, vill bygga ut primärvården för att avlasta sjukhusen. Regeringen har öronmärkt 300 miljoner kronor för att utbilda sjuksköterskor till specialistsjuksköterskor. Centerpartiet tycker inte att det räcker utan vill satsa 600 miljoner kronor.

En av de viktigaste valfrågorna

Sverigedemokraterna som pratar allt mer om sjukvården vill inte bara utbilda personalen, utan också ge alla inom vården rätt till heltid. Kristdemokraterna föreslår också att svensk sjukvård ska förstatligas. I dag är det landstingen som har huvudansvaret för sjukvården, men Kristdemokraterna anser att alltför stora skillnader i medicinska resultat och köer leder fram till slutsatsen att staten ska ta över sjukvården. Inget annat parti är särskilt intresserat av det förslaget.

Men löftena att förbättra vården duggar alltså tätt inför valrörelsen. Räkna med att budgivningen kommer att fortsätta fram till valdagen.

När väljarna får bestämma är sjukvården den viktigaste politiska frågan tillsammans med flyktingpolitik och integration, skola och så förstås lag och ordning. Det är kring dessa frågor valet 2018 kommer att avgöras.

Vårdfrågan kan paradoxalt nog gynna S

Var tyngdpunkten i debatten hamnar får sannolikt stor betydelse för valutgången. En valrörelse där flyktingpolitik och brottslighet dominerar kan gynna Sverigedemokraterna och Moderaterna, medan en valdebatt som domineras av sjukvården kan gynna Socialdemokraterna.

Det kan låta paradoxalt med tanke på att Socialdemokraterna har suttit i regeringsställning under en period där vårdköerna har växt och där regeringen anklagas av motståndarna för att vara huvudansvarig.

Förklaringen ligger i hur väljarna uppfattar de politiska partierna. Medan Sverigedemokraterna har störst förtroende i invandringsfrågan och Moderaterna störst förtroende när det handlar om lag och ordning ligger Socialdemokraterna i topp när det gäller sjukvården.

S har högst förtroende i frågan – MP har lägst

När det handlar om sjukvården anser exempelvis 22 procent av väljarna att Socialdemokraterna har bäst politik, enligt den senaste undersökningen från opinionsföretaget Novus. Bara 11 procent anser att Moderaterna är bäst här, medan 8 procent tycker att Sverigedemokraterna har den bästa sjukvårdspolitiken. 7 procent av väljarna tycker bäst om Vänsterpartiet i den här frågan medan Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet var för sig samlar endast 3 till 4 procent av väljarna bakom sig.

Allra lägst förtroende här har Miljöpartiet. Endast 1 procent av väljarna tycker att MP har den bästa sjukvårdspolitiken.

Sjukvården är alltså ”hemmaplan” för Socialdemokraterna. Om väljarna uppfattar krisen i sjukvården som en särskilt viktig fråga i valet och debatten fokuseras där finns alltså rimliga skäl att anta att detta gynnar Socialdemokraterna. Trots att köerna har växt under mandatperioden och trots att allt fler väljare får vänta länge på att få sjukvård.

Hit kan du vända dig för att få hjälp

Här hittar du telefonnummer du kan vända dig till om du behöver råd, stöd eller någon att prata med.

Vid akut hjälp, ring alltid nödsamtal 112.

Till dig som är under 18 år:

Rädda Barnens stödlinje

Tel: 0200-77 88 20. Alla dagar kl 15-18.

Hemsida

Barnens rätt i samhället (BRIS)

Barnens telefon: Alla dagar klockan 14.00-21.00. Telefon: 116 111

Vuxnas telefon – om barn: Alla vardagar klockan 9-12. Telefon: 077-150 50 50

Det går också att chatta och mejla via bris.se.

Jourhavande Kompis 

Chatta på hemsidan – vardagar klockan 18.00-22.00 och helger klockan 14.00-18.00.

Är du under 18 år kan du dessutom kontakta din närmaste ungdomsmottagning. Du kan även vända dig till skolsköterskan eller elevhälsovården på din skola. Föräldrar kan, om det gäller små barn, kontakta BVC, och om det gäller äldre barn ta kontakt med BUP.

För dig över 18 år:

Ring 1177 Vårdguiden om psykisk ohälsa

Mer om hur man söker vård och hjälp kan du läsa om här.

Hjälplinjen – har öppet mellan kl 13.00 och 22.00 alla dagar.

Telefon: 0771-22 00 60

Hemsidan hittar du här.

Mind – ideell förening mot psykisk ohälsa

Telefon: 90101 dygnet runt 

Chatten nås via mind.se

Jourhavande Medmänniska

Telefonjour alla dagar klockan 21.00-06.00

Telefon: 08-702 16 80

Jourhavande präst 

Telefonstöd, via 112: Alla dagar, klockan 21.00-06.00.

Hemsidan hittar du här.

SPES

För dig som är anhörig till någon som har tagit sitt liv. Telefonjour varje kväll mellan klockan 19.00-22.00.

Telefon: 08-34 58 73

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet