Socialdemokraterna har rusat från 23,2 procent i februari till 31,5 procent i maj. Foto: Anders Wiklund/TT

Analys: Trots begynnande coronadebatt – fortsatt vind i ryggen för Löfven

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Trots en begynnande politisk debatt om Sveriges sätt att bekämpa coronasmittan tycks opinionsstödet inte påverkas för det största regeringspartiet. Tvärtom fortsätter den uppåtgående trenden för Socialdemokraterna. Sedan februari har partiet vunnit 550 000 nya väljare.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Sedan februari har Socialdemokraterna ökat från 23,2 procent till 31,5 procent, i SVT/Novus väljarbarometer. En sensationell ökning med drygt åtta procentenheter på bara några månader! Det motsvarar 550 000 nya väljare, väljare som Socialdemokraterna har tagit från framför allt Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, men också från övriga partier.

Uppgången kan rimligen tolkas som att det finns ett brett stöd för regeringens coronastrategi. Samtidigt har förtroendet ökat för såväl myndigheter och regering som för statsministerns personligen. Sverige är dock inte unikt här. Den internationella trenden tycks vara att opinionsstödet ökar för ledande regeringspartier.

Begynnande debatt

Nu syns emellertid en begynnande debatt om Sveriges sätt att bekämpa coronasmittan. Det handlar om höga dödstal i Sverige jämfört med till exempel Norge, Danmark och Finland, men också att äldreboenden verkar ha drabbats särskilt hårt i Sverige.

Moderaterna och dess partiledare Ulf Kristersson har dessutom vid flera tillfällen kritiserat regeringen hårt för att målet om 100 000 coronatester i veckan inte uppnås.

Trots detta verkar alltså den uppåtgående trenden i opinionen för Socialdemokraterna hålla i sig. Ökningen jämfört med förra månaden är visserligen inom den statistiska felmarginalen, vilket för övrigt gäller samtliga partier i väljarbarometern, men jämför vi med tiden strax innan coronautbrottet är utvecklingen dramatisk.

Hur beständig denna ökning blir kan dock ingen svara på idag. Skulle kritiken mot regeringens agerande under krisen hårdna framöver och få fäste i bredare väljargrupper lär opinionsstödet för Socialdemokraterna åter faller tillbaka.

Motsatt riktning för SD

Om Socialdemokraterna gått fram under coronakrisen har det motsatta skett för Sverigedemokraterna. I februari var SD Sveriges största parti med 23,9 procent i SVT/Novus väljarbarometer.

Under pandemin har partiet backat med nära sex procentenheter till 18,0 procent. Det är uppenbart att Sverigedemokraterna är illa rustade för coronakrisen. När frågor som invandring och brottslighet inte längre är i topp på den politiska agendan tappar partiet väljare.

Även Moderaterna har med sina 19,2 procent i denna väljarbarometer passerat Sverigedemokraterna. Moderaternas opinionsstöd är i historiska termer inte särskilt högt, men partiet noterar sitt högsta stöd sedan oktober förra året.

Skapat möjligheter

Coronakrisen har skapat en möjlighet för partiet att åter kliva fram som ledare för oppositionen. Här har Moderaterna och Ulf Kristersson gått en svår balansgång mellan att å ena sidan markera nationell enighet, å andra sidan rikta kritik i vissa specifika frågor mot regeringens agerande. Det har lett till att partiet kunna hålla ställningarna i opinionen trots att Socialdemokraterna gått framåt.

Liberalerna men också Miljöpartiet fortsätter att framstå som politikens sorgebarn just nu. Svårast är situationen för Liberalerna som har parkerat sig under riksdagsspärren.

Ännu finns ingen ljusning i sikte och det innebär att Nyamko Sabuni fortsätter att vara sårbar som partiledare. Diskussionen om lobbyisters påverkan av partiets politik kan också vara ett uttryck för fortsatt splittring inom Liberalerna.

Långtidstrend

Liberalernas nedåtgående trend har pågått under lång tid. Huvudproblemet just nu är otydlighet och att partiet hamnat i ett läge mitt emellan regeringsalternativen. Samtidigt som Liberalerna samarbetar med Socialdemokraterna vill inte Nyamko Sabuni lägga fast en långsiktig strategi för partiet. Det innebär att partiet har svårt att vinna nya sympatisörer samtidigt som de missnöjda redan har lämnat.

”Oförmåga att framstå som relevanta”

Miljöpartiets situation är en annan och handlar snarare om en oförmåga att framstå som relevanta för breda väljargrupper. Låga förtroendesiffror fortsätter att vara ett stort problem för partiet.

Inte ens när klimatfrågan stod som högst på dagordningen lyckades partiet lyfta i opinionen. Under coronakrisen har Miljöpartiet hamnat i skuggan och snarare framstått som ett stödparti till Socialdemokraterna.

För både Liberalerna och Miljöpartiet kan vägen fram till nästa riksdagsval utvecklas till en riktig rysare.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.