Sanddyner vid Falsterbonäset i Skåne där skyddsvallen är tänkt att gå vid huset ovan till vänster. Foto: Johan Nilsson/TT

Analys: Unik dom bäddar för strider i hela landet

Publicerad
Analys ·

Det är ett unikt beslut. Fastighetsägare kommer få en flera meter hög mur framför sina bostäder. Det är bara början. Det finns 16 kustnära områden i Sverige som hotas av översvämning. Den stora stridsfrågan kommer bli varför skattepengar ska gå till att skydda privata fastigheter vid havet?

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Kommunen vann – fastighetsägarna och de tre golfklubbarna förlorade. Det blev ett ja till att bygga vallar och murar runt bostäderna på Falsterbonäset. Men det finns ingen lag som säger att kommuner har en skyldighet att skydda enskilda fastighetsägare mot havsnivåhöjningar och klimatförändringar. Tvärtom finns det en lag som säger att inga kommuninvånare får särbehandlas.

Muren och vallarna runt Falsterbonäset beräknas kosta minst 200 miljoner kronor, och kommer troligen landa betydligt högre än så.  Vellinge kommun menar att murarna och vallarna ska skydda kommunal infrastruktur som vatten-och avlopp, vägar, äldreboenden mm. Samtidigt säger man också att medborgarnas liv är i fara .

Men även om fastighetsägare  klagar över förstörd utsikt så kommer muren också att skydda privata hus och fastighetsvärden i mångmiljonklassen.

Klara innan årets slut

Många kommuner kommer studera utslaget i mark-och miljödomstolen med stort intresse. MSB har identifierat 16 områden i Sverige som löper risk att översvämmas av havet. Riskhanteringsplanerna ska vara klara innan årets slut.

Frågan är hur skydden mot havet ska finansieras. Varför ska en kommuninvånare som bor i en lägenhet inåt landet vara med och finansiera ett skydd för en fastighetsägare som bor med havsutsikt? Det är ett stort problem menar de forskare SVT talat med. Klimatförändringarna har redan lett till havsnivåhöjningar som kan bli en meter innan seklets slut innan SMHI.

Lagstiftarna hinner inte med nu när Sverige tvingas börja rusta sig mot havsnivåhöjningar i klimatkrisens spår. Det finns många otydligheter. I ett tillägg 2018  till Plan- och bygglagen från 2008 står att kommuner ska ge sin syn på klimatrelaterade risker. Men det är länsstyrelserna som fått i uppdrag att utforma förslag hur kommuner ska skydda infrastruktur och människoliv, trots att länsstyrelser inte kan styra över hur kommuner hanterar sin mark.

Olika sätt

Det finns olika sätt att lösa finansieringen. En lösning skulle vara att låta en del av koldioxidskatten gå till kommuner som behöver bygga vallar mot havet. En annan är att som i Tyskland börja ta betalt av de som använder stränderna i t ex Helsingborg, Ystad och Göteborg som hör till de riskområden som pekats ut.

I plan och bygglagen från 2008 står att kommuner har en skyldighet att se till att hus inte byggs på olämpliga ställen. Men de flesta husen på Falsterbonäset är byggda innan 2008. 95 procent av alla fastigheter ligger på tre meters höjd över havet eller lägre och skulle idag inte fått bygglov.  Om extrema väderkrafter samverkar kan en jättevåg svepa över näset och hota 10 000 fastigheter.

”Sverige har ett problem”

Intressekonflikterna visar i blixtbelysning att Sverige har ett problem. Det finns idag ingen myndighet med det yttersta ansvaret för att rusta Sverige mot de pågående klimatförändringarna. Idag ligger ansvaret spritt på myndigheter som Boverket,  SGU, Sveriges geologiska undersökningar och MSB; Myndigheten för samhällsskydd – och beredskap.

Om en myndighet hade ett samlat ansvar skulle Sverige kunna ta fram en gemensam strategi för hur vi ska anpassa oss, vem som ska betala och hur det ska gå till.

Identifierade riskområden vid havet:

Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Kalmar, Karlshamn, Karlskrona, Kristianstad/Åhus, Kungsbacka, Landskrona, Malmö, Skanör, Falsterbo, Ljunghusen, Höllviken, Stenungsund,Stockholm, Trelleborg, Uddevalla, Ystad.

Källa: MSB

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.