Anders Borg (m) vill höja spritskatten

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Anders Borg (m) vill ha höjd skatt på alkohol. Det beskedet lämnade han vid finansministermötet i Bryssel i dag.

-Utifrån vår allmänna ekonomiska strategi är det prioriterat att sänka skatten på arbete, inte på sprit. Det är viktigare att folk arbetar än att de super, säger han till TT.

Han underströk dock att folkhälso- argumentet ändå är det starkaste för att ha alkoholskatter av betydelse. Mötet kom inte fram till något beslut i frågan, men Borg är fast besluten att driva kravet vidare.

-För svensk del är det centralt att vi säkrar folkhälsoargumenten, att missbruk av alkohol för med sig negativa konsekvenser för människors hälsa, säger Anders Borg till SVT:s Rapport.

”Bra skattebas”

Dessutom är skatter på alkohol en verkligt bra skattebas, enligt Borg.

-De flesta andra skatter påverkar både arbete och kapital negativt, alkohol är kopplat till folkhälsa och folks frånvaro från arbetet, sade Borg.

-Och ska man vara helt ärlig är det en skatt som inte heller är särskilt farlig för producenterna, genomslaget på konsumtionen av skattehöjningar är väldigt begränsat, sade Borg.

När utredaren Kent Härstedt föreslog sänkt spritskatt med 30 procent, så var Systembolaget som var en av remissinstanserna positivt till förslaget. Men nu har företaget ändrat ståndpunkt.

-Skulle man sammanfatta situationen i dag så kan man säga att vi har en utveckling i positiv riktning därför att införseln minskar, vår försäljning ökar och totalkonsumtionen stabiliseras eller till och med minskar något. Då kanske det inte är en akut fråga att sänka alkoholskatten, säger Systembolagets vd Anitra Steen till SVT.

Tyskland på tvären

Diskussionen på dagens EU-möte handlade om att ta ställning till ett förslag från EU-kommissionen om att höja de lägsta tillåtna, minimiskatterna, på sprit och öl i takt med inflationen. Ingen höjning har skett sedan 1993 och den föreslagna höjningen skulle innebära ett påslag på 31 procent, men i praktiken skulle de bara betyda något i ett fåtal länder, som Tyskland och Tjeckien. Och då på öl.

Tyskland har motsatt sig förslaget och eftersom skattebeslut i EU måste tas med enhälliga beslut – alla måste säga ja – sitter det fast.

Sverige och en rad andra länder gillade inte ett kompromissförslag som gick ut på att öl skulle undantas från höjningen. Det skulle vara helt stick i stäv med att försöka göra något åt gränshandeln med öl från Tyskland till Sverige, enligt Anders Borg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.